Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava va demara o acţiune de control în tot judeţul şi-i va verifica pe angajatorii care au anunţat la ITM că au trimis oameni în şomaj tehnic. Potrivit şefului ITM Suceava, Eugen Mogoş, „avem semnale că unii angajatori şi-au trimis oameni în şomaj tehnic, dar de fapt aceştia lucrează în continuare la ei. Angajatorul ia indemnizaţia de 75% pe care o dă statul pentru plata persoanelor aflate în şomaj tehnic, mai pune 25% şi-i plăteşte omului salariul”. Practica este incorectă, întrucât în acest fel angajatorii se folosesc de persoanele aflate teoretic în şomaj tehnic şi-i plătesc cu banii statului. Cei care vor fi depistaţi că au procedat în acest fel riscă o amendă cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de lei.
La nivelul judeţului Suceava, aproximativ 1000 de persoane figurează ca fiind în şomaj tehnic în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă. Şomajul tehnic se poate acorda pe o perioadă limitată de timp, care nu poate să depăşească însă 90 de zile anual.
(21 mar 2010, 07:16:02
Evident ca la cuantumul amenzilor care se aplica in aceste cazuri, adica 6000 de lei, orice firma care castiga cam 4.000.000 de lei anual din contractele cu statul, isi permite sa faca acest lucru, ba chiar le vor rade in nas ageamiilor de la ITM.
Daca amenzile ar fi fost de macar 6000 de lei pentru fiecare muncitor folosit la negru, atunci bugetul asigurarilor sociale ar fi fost integral acoperit doar din aceste amenzi.
Si daca acestor firme le-ar fi interzisa pe viitor colaborarea cu societatile de stat, adica sa nu mai aiba dreptul sa contracteze lucrari cu statul o perioada de minim 5-10 ani, atunci n-ar mai fi probleme.