Paşaportul biometric nu este văzut cu ochi prea buni de suceveni. Datele statistice arată că din momentul introducerii acestui tip de document, doar unul din cinci suceveni a optat pentru paşaportul electronic, restul preferând paşapoartele clasice, chiar dacă valabilitatea acestora este de numai un an.
Potrivit datelor prezentate de conducerea Serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple Suceava, în cele aproape patru luni scurse de la introducerea sistemului de emitere a paşapoartelor electronice, doar 1.360 de persoane au optat pentru acest tip de documente. În schimb, cererile pentru paşapoarte temporare au fost mult mai numeroase, respectiv 4.098.
„Datele personale existente în fila informatizată (nume, prenume, data naşterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate a documentului, organul emitent, cetăţenia, precum şi imaginea facială şi impresiunile digitale a două degete pereche de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub 6 ani şi a persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă) sunt incluse într-un mediu electronic de stocare (cip). Faţă de paşaportul model 2001, care conţinea 32 elemente de siguranţă, paşaportul electronic conţine 50”, a menţionat comisarul şef de poliţie Angela Cleopatra Irimia, şefa Serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple Suceava.
Valabilitatea paşaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minori cu vârsta sub 6 ani valabilitatea este de trei ani. Termenul de eliberare este de 20 zile lucrătoare, iar taxele care trebuie achitate se ridică la suma de 266 lei, incluzând TVA.
„Persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate şi nu pot aştepta termenul de eliberare a unui paşaport simplu electronic vor putea depune concomitent/separat cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar. Valabilitatea acestui document este de 12 luni, termenul de eliberare fiind în aceeaşi zi, taxele însumând 212 lei. Cetăţenii care sunt titulari ai unui paşaport simplu temporar au obligaţia să-l predea în momentul livrării paşaportului electronic”, a adăugat comisarul şef Angela Cleopatra Irimia.
Astăzi este ziua paşaportului
De-a lungul timpului, paşapoartele au cunoscut o evoluţie spectaculoasă, iar prima lege cu privire la acest tip de document a fost promulgată pe 19 martie 1912, motiv pentru care în fiecare an, pe această dată a fost instituită Ziua Aniversară a Paşaportului Românesc.
În timpul lui Carol al II-lea, în vremea guvernării Iorga, Regulamentul pentru aplicarea legii asupra paşapoartelor a fost modificat, schimbându-se forma şi elementele de structură ale paşapoartelor.
De-a lungul timpului au fost introduse paşapoartele diplomatice (în anul 1920), paşapoartele colective şi paşapoartele de serviciu (în anul 1941), reuşindu-se alinierea documentelor de călătorie româneşti la standardele documentelor de călătorie din alte ţări, respectiv recunoaşterea lor internaţională.
În anul 1948, activitatea de eliberare a paşapoartelor a revenit în exclusivitate Ministerului Afacerilor Interne, fiind pusă sub controlul Direcţiei Generale a Securităţii Poporului. Regimul sever al călătoriilor în străinătate a fost menţinut până în decembrie 1989.
(19 mar 2010, 13:43:00