Un gaz înecăcios suspect a declanşat panică printre locatarii unui bloc situat pe strada „6 noiembrie”. Deşi au fost mobilizate forţe importante, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Garda de Mediu, E.ON Gaz, nimeni nu a putut preciza care sunt cauzele care i-au făcut pe oameni să se simtă rău, precum şi nici natura gazului misterios.
Alarma a fost dată în jurul orei 14.30, când o parte din locatarii Blocului 5, Scara B, de pe strada „6 noiembrie”, au sunat la 112 şi au reclamat că au probleme de respiraţie din cauza unei substanţe necunoscute. Echipaţi cu măşti de gaze şi tuburi de oxigen, reprezentanţii ISU Suceava au ajuns rapid la bloc.
„S-a intrat pe scară, unde se simţea un miros ciudat, am trecut la aerisirea spaţiului şi apoi am evacuat oamenii care se aflau acasă. Pentru că nu am reuşit să stabilim despre ce fel de gaz este vorba, am solicitat sprijinul specialiştilor de la E.ON Gaz şi de la Garda de Mediu”, a declarat căpitanul Dan Baltaru, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Oamenii spun că nu-şi dau seama ce anume s-a întâmplat şi nici de unde ar proveni acest gaz suspect. „Senzaţia era că simţeai că te îneci, ca şi cum ai fi inhalat mult praf. Ceva fără miros, care blochează căile respiratorii”, a povestit Maria Nistor, una dintre locatarele blocului de pe strada „6 noiembrie”.
Întrebări fără răspuns
Chiar dacă mirosul i-a afectat pe toţi locatarii imobilului aflaţi acasă ieri la orele prânzului, încărcătura cea mai mare a fost la etajele doi şi trei. Pentru a-i proteja pe oameni, reprezentanţii ISU Suceava au evacuat 12 persoane din bloc, dar după aproximativ o oră le-au permis să revină în apartamente şi li s-a recomandat să-şi aerisească spaţiile interioare.
Misterul asupra a ceea ce s-a întâmplat ieri la prânz în Blocul 5, Scara B, de pe strada „6 noiembrie” rămâne la fel de mare şi acum, cu toate eforturile depuse de echipele trimise acolo de diferite instituţii.
Cei de la Garda de Mediu au spus că nu au aparatura necesară pentru a stabili despre ce fel de gaz este vorba, şi în plus în clipa când au ajuns se făcuse deja aerisirea. Şi măsurătorile realizate de echipele E.ON Gaz au fost la fel de irelevante, în bloc nefiind semnalate scăpări de gaz metan.
„Am reuşit să intrăm în toate apartamentele, în care nu s-a găsit nimic suspect, dar nici în canalizare. Deocamdată nu putem să ne dăm seama ce fel de gaz este şi nici sursa, dar continuăm verificările pentru a stabili ce anume s-a petrecut”, a declarat colonelul Dan Hoffman, prim-adjunct al ISU Suceava. De asemenea, localnicilor li s-a cerut să sune la 112 pentru a anunţa orice schimbare care apare în privinţa calităţii aerului sau despre orice alt amănunt care ar putea conduce la elucidarea acestui mister.