Dacă locuieşti în Gura Humorului şi te apuci să distrugi gardul care separă casa ta de cea a vecinului înseamnă că ai procedat corect, legal şi, prin urmare, nu vei păţi nimic. Cel puţin aşa consideră Judecătoria Gura Humorului, care a statuat printr-o sentinţă penală o astfel de stare de fapt.
Cazul la care facem referire are ca protagoniste familiile Anuşca şi Zofotă, care au trăit în bună vecinătate ani buni de zile, dar până în 2008. În acel an, la data de 11 septembrie, în timp ce familia Anuşca se afla în concediu în străinătate, Gheorghe Zofotă a mutat amplasamentul unui gard ce desparte proprietatea sa de cea a vecinilor. Evident, gardul a fost mutat înspre curtea familiei Anuşca. Gardul în discuţie a fost ridicat în 1970, când s-a făcut grăniţuirea proprietăţilor, iar la construirea gardului, familia Anuşca a fost ajutată chiar de către tatăl lui Gheorghe Zofotă. La câţiva zeci de centimetri de acel gard, Gheorghe Zofotă îşi construise o anexă, iar familia Anuşca i-a permis să intre în curtea sa, printr-o portiţă, de fiecare dată când avea nevoie să efectueze lucrări de întreţinere exterioare ale anexei.
Problema a apărut când familia Anuşca construit un ţarc pentru câine, ţarc care bloca accesul lui Gheorghe Zofotă prin portiţa menţionată. Nemulţumit, Gheorghe Zofotă a mutat gardul, astfel încât să aibă loc suficient pentru a efectua reparaţiile exterioare la anexă. Familia Anuşca a făcut, evident, plângere la Poliţie şi Parchet. Considerând, firesc, că fapta lui Gheorghe Zofotă a adus „o atingere minimă valorilor apărate de lege” şi că nu prezintă grad de pericol social, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a dispus scoaterea acestuia de sub urmărire penală pentru fapta de tulburare de posesie. I-a aplicat, însă, o amendă administrativă de 450 de lei şi a dispus restabilirea situaţiei anterioare. Această soluţie a fost menţinută şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Gheorghe Zofotă a făcut plângere la Judecătoria Gura Humorului, solicitând desfiinţarea ordonanţelor procurorilor. Deşi a susţinut că, de fapt, terenul pe care l-a ocupat prin mutarea gardului îi aparţine, Gheorghe Zofotă scrie, personal, în întâmpinarea depusă la Judecătorie: „Nu a fost stabilită pe cale judecătorească linia de hotar. Astfel că nu se cunoaşte cu precizie graniţa dintre proprietăţile noastre. Această situaţie se putea clarifica pe baza unei expertize topografice”. De aceeaşi părere este şi instanţa din Gura Humorului, care apreciază că „în cauză se impune efectuarea unei expertize topometrice şi stabilirea liniei de hotar în funcţie de actele de proprietate deţinute de părţi, astfel încât cauza nu este de natură penală, ci de natură civilă”. Numai că, Judecătoria Gura Humorului îl achită pe Gheorghe Zofotă, desfiinţând ordonanţele procurorilor.
Deci, Gheorghe Zofotă recunoaşte că a mutat gardul, iar Judecătoria Gura Humorului constată acelaşi lucru. Cu toate astea, nu-l obligă să restabilească situaţia anterioară din teren, cum ar fi fost normal, până, eventual, la stabilirea pe cale judecătorească a liniei de hotar. Dacă soluţia Judecătoriei Gura Humorului va fi menţinută şi de instanţele superioare, înseamnă că oricine poate muta gardul vecinului său. Cu condiţia să nu fie stabilită linia de hotar pe cale judecătorească şi să nu fi fost efectuată o expertiză topografică.
(19 mar 2010, 07:55:35