Sacrificarea mieilor în stâne, unde nu există condiţii corespunzătoare, este interzisă, a avertizat ieri, în conferinţă de presă, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru, cu precizarea că, în perioada 24 martie-4 aprilie, instituţia pe care o conduce va autoriza punctele de sacrificare amenajate în pieţe sau spaţiile speciale realizate de primării în localităţile din judeţ.
„Îi aşteptăm pe cei interesaţi să vină şi să solicite autorizarea. Nu impunem condiţii draconice, ca în anii anteriori, dar trebuie să avem grijă să fie asigurat un minim de igienă” a spus Petrea Dulgheru.
El a subliniat că punctele volante de sacrificare vor trebui să aibă un simplu certificat sanitar-veterinar, iar sacrificarea se va face sub supravegherea medicului veterinar care, la final, va pune şi ştampila.
Şeful DSVSA a adăugat că, în această perioadă, toate abatoarele autorizate din judeţ vor avea girul instituţiei pentru a tăia miei, chiar dacă specificul lor este de sacrificare a altor animale.
„Cei care sacrifică în gospodării, pentru consumul propriu, nu necesită autorizare, dar mănâncă pe răspunderea lor” ,a completat Petrea Dulgheru.
Cei care nu vor respecta condiţiile impuse la sacrificare riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 lei şi confiscarea mărfii.
(17 mar 2010, 13:01:06