Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava atrage atenţia populaţiei să fie atentă la ouăle pe care le cumpără în această perioadă.
Ieri, în conferinţă de presă, şeful instituţiei, doctorul Petrea Dulgheru, a explicat că ouăle conţin nişte coduri, iar prima cifră din codul inscripţionat pe ou indică condiţiile de creştere a găinilor. Astfel, potrivit medicului, numărul 3 arată că găinile au fost crescute în „baterii”, numărul 2 că au fost crescute în hale - la sol, numărul 1 că au fost crescute în „sistem extins” - libere, în timp ce codul 0 arată că găinile au fost crescute ecologic.
Ouăle, însoţite de declaraţii de conformitate
„Ouăle au un termen maxim de valabilitate de 21 de zile, dar trebuie consumate cu cel mult şapte zile înainte de ziua limită. De fapt, atunci acestea ar trebui să plece din depozite”, a spus Petrea Dulgheru, cu menţiunea că loturile de ouă, indiferent că sunt din ţară sau spaţiul intracomunitar, trebuie să fie însoţite de declaraţii de conformitate eliberate în baza buletinelor de analiză.
Şeful DSVSA a adăugat că ouăle vândute direct în pieţe nu vor fi marcate, dar producătorul trebuie să-şi scrie numele pe ele şi data când le-a obţinut.
În ceea ce priveşte ouăle din spaţiul extracomunitar, Petrea Dulgheru a declarat că va solicita vameşilor să fie foarte vigilenţi în această perioadă şi a subliniat că eventualele probleme depistate vor fi anunţate la Autoritatea Naţională.
(17 mar 2010, 13:58:27
La conferinta de maine va va prezenta cum arata o gaina. O gaina de Suceava.