Deşi campania gratuită de vaccinare împotriva gripei noi continuă, medicii suceveni nu mai au cui să administreze serul. În ultima săptămână, 08 – 14 martie, nici o persoană din judeţ nu a mai vrut să-şi facă injecţia contra virusului pandemic AH1N1, indică o statistică prezentată ieri de Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Potrivit documentului, de la debutul campaniei, în decembrie, şi până săptămâna trecută, numărul celor care au acceptat să fie vaccinaţi a ajuns la 38.475, cei mai mulţi fiind injectaţi în luna ianuarie, după episodul Toni Tecuceanu.
În ultimele trei săptămâni, în ţară nu au mai fost înregistrate decât câteva cazuri de boală, ceea ce înseamnă că gripa pandemică se află în perioada de declin accentuat. Şi pe glob, virusul AH1N1, care a făcut oficial aproape 17.000 de morţi, este acum în declin. În judeţ, ultimul caz de gripă pandemică a fost înregistrat pe data de 18 februarie, la un bărbat în vârstă de 73 ani, cu domiciliul într-un sat din zona Sucevei, care suferea de boli cronice asociate.
În toamnă, vaccin comun pentru gripa sezonieră şi cea nouă
Specialiştii avertizează, însă, că gripa pandemică ar putea să apară din nou la sfârşitul anului, dar cel mai probabil într-o formă blândă.Medicii, care se aşteaptă ca virusul să revină din toamnă, subliniază că nu sunt prevăzute evoluţii spectaculoase şi adaugă că, pentru cei care doresc să se protejeze prin vaccinare se pregăteşte, în toamnă, un vaccin comun care îi va feri atât de gripa sezonieră, cât şi de cea pandemică. De menţionat că virusul care a circulat în acest sezon a fost mai puţin agresiv decât estimaseră experţii iniţial, iar milioane de doze de vaccin au rămas nefolosite din cauza reticenţei oamenilor la imunizare.
În judeţ, numărul îmbolnăvirilor prin gripă nouă este de 228, iar al deceselor de 12. În ţară, numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 7.006, din care 122 cu deces.