Pentru a doua lună consecutiv, sucevenii vor avea de scos mai mulţi bani din buzunare pentru a plăti căldura de care au beneficiat în locuinţe în această iarnă.
Dacă temperaturile extreme înregistrate în luna ianuarie au adus facturi la căldură mai mari cu 33% decât cele din luna decembrie 2009, facturile din februarie nu sunt nici ele mai mici, pentru că iarna a fost aspră şi în luna respectivă.
Astfel, pentru perioada de facturare 25 ianuarie – 25 februarie, în care s-au înregistrat şi temperaturi de – 20 de grade Celsius în timpul nopţii, media totală a lunii fiind de – 6 grade Celsius, facturile la căldură sunt cu 3% mai mari decât cele din ianuarie, precum şi cu 23,5% mai mari decât în luna februarie a anului anterior.
În aceste condiţii, în baza consumului mediu înregistrat în luna februarie, la o garsonieră, costul căldurii consumate ajunge la 132 de lei (0,741 gigacalorii).
La două camere, unde consumul mediu de căldură a fost de 1,235 gigacalorii, valoarea facturilor ajunge la aproximativ 220 de lei.
Pentru a încălzi un apartament cu trei camere, în luna februarie, sucevenii au folosit în medie 1,606 gigacalorii, adică aproximativ 285 lei.
Sucevenii care au avut de încălzit un apartament de patru camere vor avea de plătit contravaloarea unui consum mediu de 2,1 gigacalorii, adică 373,7 lei.
Cele mai mari facturi, la scările unde s-au debranşat mulţi şi la cei care folosesc greşit repartitoarele de căldură
Directorul de marketing al SC Termica SA, Doina Oică, a precizat că aceste calcule orientative sunt făcute în baza consumului înregistrat în luna februarie, sumele care vor veni efectiv la plată fiind influenţate atât de consumul fiecărei familii în parte, cu ajutorul repartitoarelor, cât şi de condiţiile de izolare termică a locuinţelor, ori de numărul de apartamente care au mai rămas în sistemul centralizat, într-o scară de bloc.
Astfel, cele mai mari facturi apar de obicei în scările de bloc unde au mai rămas puţini locatari racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, dar şi la cei care nu ştiu să gestioneze corect repartitoarele, lăsând geamurile deschise în timp ce caloriferele sunt deschise, ori acoperind repartitoarele cu perdele sau corpuri de mobilier.
(16 mar 2010, 16:08:26
Ce ti-i cu oamenii acestia de conducere, mari prostani!" Ne duc cu vorga ....D-zeu sa-i arnjeze pina si la sanatate!??