Începând de astăzi, intră în vigoare o nouă măsură din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, 125, prin aceasta putând fi accesate fonduri europene pentru „Îmbunătăţirea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”.
Programul european vizează două categorii de proiecte. Mai întâi este vorba de dezvoltarea infrastructurii în agricultură, consiliile locale ori organizaţiile şi federaţiile de utilitate publică ale proprietarilor de terenuri agricole putând depune proiecte pentru amenajarea de drumuri ori pentru lucrări de corectare a torenţilor care afectează fondul agricol.
Pentru fiecare proiect, sprijinul financiar ce poate fi obţinut este cuprinse între 750.000 şi 1.500.000 de euro, dacă este vorba de o investiţie care deserveşte întreaga comunitate din localitate fondurile europene acoperind integral cheltuielile. În cazul în care proiectul deserveşte doar o parte a comunităţii, sprijinul financiar ce poate fi obţinut va reprezenta doar 75% din totalul cheltuielilor eligibile.
În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii în silvicultură, proprietarii privaţi de pădure şi asociaţiile acestora, consiliile locale deţinătoare de fond silvic ori administratorul fondului forestier de stat pot obţine bani pentru construirea ori modernizarea drumurilor de acces, poduri, podeţe, lucrări de apărare şi consolidare împotriva calamităţilor, de siguranţă a circulaţiei, prin amenajarea de parapeţi, ori de corectare a torenţilor.
Drumuri secundare, prin zonele agricole, alternative de circulaţie prin localitate
Printre criteriile de selecţie a proiectelor, prioritare vor fi cele care deservesc o suprafaţă cât mai mare şi cele care vizează rute alternative pentru preluarea traficului agricol de pe drumurile europene, naţionale şi judeţene.
Pentru detalii despre tipurile de proiecte eligibile, toate categoriile de beneficiari, criteriile de selecţie ori condiţiile minime pentru accesarea măsurii, cei interesaţi sunt aşteptaţi la Camera Agricolă Judeţeană, instituţie care va lucra proiectele din judeţul nostru.
Viorel Marinache, directorul instituţiei, a precizat că deja s-au purtat discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, referitoare la cum pot fi primiţi banii europeni, aceştia arătându-se interesaţi de proiecte privind construirea de drumuri secundare, prin zonele agricole, care să reprezinte alternative de circulaţie prin localitate.
Proiectele din cadrul măsurii 125 pot fi depuse în perioada 15 martie-15 aprilie a.c.