Primarii din mediul rural au termen ca până pe 22 martie să identifice terenuri pe care să se ridice case pentru specialişti prin programul „Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti”, program aprobat de Guvernul României şi care urmează a fi derulat prin Agenţia Naţională de Locuinţe.
Mesajul le-a fost transmis ieri de prefectul Sorin Arcadie Popescu, în cadrul întâlnirii pe care primarii au avut-o la Palatul Administrativ cu autorităţile judeţene. Popescu le-a spus primarilor să pună la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, cel care va asigura finanţarea programului, loturi de teren de minim 500 metri pătraţi pentru construirea fiecărei locuinţe, să aibă în vedere gruparea în cât mai puţine locaţii a caselor ce urmează a fi construite, iar amplasamentul acestora să fie numai în satul reşedinţă de comună. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a ţinut să atragă atenţia asupra arhitecturii viitoarelor case pentru specialişti. El vrea ca locuinţele să se încadreze în arhitectura zonei, urmând să se facă demersuri în acest sens la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
„Să nu cumva să construim pagode pe la ţară. Vom face demersuri la Ministerul Dezvoltării pentru ca aceste locuinţe să se încadreze în arhitectura locală”, a spus Flutur.
Casele vor avea suprafeţe cuprinse între 100-120 de metri pătraţi
Programul guvernamental prevede construirea a câte zece locuinţe de serviciu în fiecare comună. Casele vor fi repartizate spre închiriere prioritar tinerilor specialişti cu vârsta sub 35 de ani, personalului didactic (minim 50%), medicilor şi asistenţilor medicali şi poliţiştilor, acolo unde este cazul. Aceste locuinţe pot fi repartizate şi specialiştilor cu vârste peste 35 de ani. Casele vor avea suprafaţa construită desfăşurată de 100 metri pătraţi pentru locuinţe cu două camere, respectiv de 120 metri pătraţi pentru locuinţe cu trei camere. Locuinţele construite prin programul guvernamental vor aparţine exclusiv domeniului public al comunei şi nu vor putea fi vândute. Acolo unde se consideră oportun, consiliile locale pot hotărî achitarea chiriei din bugetele locale, în condiţiile legii.
(15 mar 2010, 09:58:32