Nesiguranţa locului de muncă, criza, sub toate formele ei, i-au „împins” pe tot mai mulţi suceveni care lucrau în străinătate să se întoarcă acasă. Acest fapt a dus la micşorarea numărului de părinţi „de împrumut”. Dacă la sfârşitul anului 2008 se înregistrau 550 de asistenţi maternali profesionişti, din care 527 activi, persoane care aveau în îngrijire peste 540 de minori, dintr-un total de peste 1.800 de copii aflaţi în grija statului, în prezent, în judeţ activează 496 de asistenţi maternali. Dintre aceştia, 466 sunt activi şi au copii în plasament.
În grija bunicilor
„Asistenţii maternali care nu sunt activi se află în concedii de creştere a copilului, concedii de odihnă, concedii medicale, concedii fără plată sau vor prelua copii pentru care se impune instituirea unei măsuri de protecţie în regim de urgenţă”, a declarat Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Un alt motiv pentru care numărul de asistenţi maternali este mai mic decât în alţi ani este şi acela că mulţi părinţi care au fost nevoiţi să plece peste hotare la muncă au apelat la bunici sau la rude apropiate pentru a avea grijă de copiii lor şi nu au solicitat un sprijin din partea statului.
În grija asistenţilor maternali ajung, de cele mai multe ori, copii care au fost mai întâi internaţi în Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenţă Suceava, minori aflaţi în situaţie de risc.
Muncă, 24 din 24 de ore
Într-o statistică realizată la nivel naţional, la sfârşitul anului 2008, judeţul Suceava se situa pe locul cinci în ţară la numărul de asistenţi maternali calificaţi. Salariul unui asistent maternal profesionist este între 780 şi 1.000 de lei.
Condiţiile selecţiei asistenţilor maternali sunt foarte riguroase. Persoanele care solicită atestatul trebuie să facă dovada că sunt în stare să crească un copil, după care urmează o perioada în care sunt evaluate din punct de vedere social şi psihologic. Viitorilor părinţi cu carte de muncă, asistenţilor maternali, li se verifică foarte riguros condiţiile de locuit, care trebuie să fie suficiente pentru a acoperi nevoile familiei respective, dar şi pe ale copilului care urmează să fie primit în plasament. Asistenţii maternali trebuie să urmeze cursurile organizate de Protecţia Copilului Suceava pentru a primi atestatul de asistent maternal profesionist, care este valabil trei ani.