Un călugăr de la o mănăstire din judeţul Neamţ, Robert Ş., în vârstă de 41 ani, a trăit joi o adevărată aventură montană. Acesta a plecat din Câmpulung Moldovenesc şi voia să treacă Rarăul, spre un alt aşezământ monahal. Pe traseu, probabil din cauza zăpezii şi a faptului că era “un pic încălzit”, a avut impresia că s-a rătăcit, deşi era foarte aproape de traseul firesc. După ce a mers, conform afirmaţiilor sale, vreo 4 ore, a sunat la numărul de urgenţă 112, să ceară ajutor.
Apelul a ajuns la poliţie şi abia apoi, pe la ora 12.24, la jandarmi.
Indicaţii contradictorii
Aceştia, potrivit unui comunicat oficial remis vineri dimineaţă, au mobilizat structurile montane din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei şi “au efectuat căutări pe versanţii muntelui împreună cu lucrători din cadrul Salvamont”. Salvamontiştii suceveni spun însă că ei au fost anunţaţi de jandarmi abia în jurul orei 14,30, după ce îl căutaseră ceilalţi zadarnic şi haotic.
Au fost mobilizaţi şi salvamontiştii din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei şi persoana rătăcită a fost iniţial îndrumată prin telefon de salvamontiştii porniţi spre el, pe un traseu uşor de parcurs, de unde putea ajunge repede în zonă locuită. Paradoxal, bărbatul a fost însă sunat apoi din nou, de altcineva, de la jandarmi, şi trimis pe alt drum, înapoi pe urmele sale, iar apoi l-au sunat din nou alţi “salvatori” şi l-au dezorientat complet cu alte indicaţii contradictorii. Între timp telefonul i s-a descărcat şi nu mai putea fi contactat, dar a fost găsit în final şi adus în siguranţă, în doar 30 de minute, în jurul orei 16, de salvamontiştii câmpulungeni, la locul de întâlnire cu jandarmii, de unde a fost dus la gară, în Câmpulung Moldovenesc.
Salvamontiştii, anunţaţi ultimii
Lipsa de comunicare între forţele de salvare implicate a continuat şi ulterior, aşa că jandarmii, care nu au fost de faţă la recuperarea călugărului din traseu, au comunicat oficial că a fost găsit “în zona împădurită numită de localnici Colbu, situată în apropierea localităţii Zugreni, la aproximativ 12 km de localitatea Vatra Dornei, fiind puternic panicat, însă într-o stare fizică bună”, în timp ce şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, Voicu Raia, unul dintre cei care l-au localizat, salvat şi transportat pe călugăr, ne-a spus că acesta era la 1,5 km de intersecţia drumurilor spre Rarău, în zona Chiril şi că, în afara faptului că era doar “un pic dezorientat şi uşor încălzit de alcool, nu era „panicat, şocat sau afectat de hipotermie”.
Acuzaţiile şi nemulţumirile şefului de la Salvamont
Salvamontiştii suceveni spun că acest caz, unul banal pentru salvatorii profesionişti, dacă sunt lăsaţi să îşi facă meseria, s-a terminat cu bine, dar lipsa de comunicare putea fi fatală în altă situaţie, dacă era vorba de un om bolnav, accidentat sau rătăcit cu adevărat.
“Din clipa în care am plecat după el, l-am localizat prompt şi l-am recuperat în 30 de minute. Am fost la fel de operativi şi în alte situaţii, dar numai când am fost anunţaţi la timp. Problema este că în acest caz noi am fost anunţaţi ultimii, după ce şi-au făcut numărul alţii şi au fost mobilizate inutil şi ineficient forţe care puteau fi de folos în altă parte. În plus, omul nu a fost lăsat să urmeze indicaţiile noastre telefonice şi a fost plimbat degeaba, pentru că s-au trezit prea mulţi dornici să îi dea instrucţiuni după cum i-a dus inspiraţia. Omul a fost zăpăcit de tot şi putea să se termine prost. O operaţiune de salvare montană nu lasă loc de joacă şi experimente, trebuie să acţioneze imediat cei care se pricep. Mă surprinde că, deşi există un protocol cu cei de la 112, nici măcar Dispeceratul Naţional Salvamont nu l-au anunţat, cum se cerea prin protocol. Le-am cerut explicaţii şi s-au scuzat că au greşit. Din păcate, greşelile şi lipsa de comunicare în unele situaţii pot costa vieţi”, ne-a mai spus şeful salvamontiştilor suceveni, Voicu Raia.
Jandarmeria: „Noi considerăm că nu ne aflăm într-o competiţie între instituţii”
Jandarmii, acuzaţi de şeful Serviciului Salvamont Suceava că nu au fost de ajutor în acest caz, şi-au spus punctul de vedere prin vocea maiorului Iulian Şveduneac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.
„Nu înţelegem atitudinea domnului Raia, noi nu considerăm că ne aflăm într-o competiţie între instituţii ci doar că am avut un scop comun, salvarea vieţii unui om, ceea ce s-a şi reuşit din fericire în acest caz”, a declarat maiorul. El a precizat că în condiţiile în care zona unde trebuiau făcute căutări era mare, au fost mobilizate efective numeroase, atât de la unităţile de jandarmi din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei cât şi de la Salvamont Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, şi nu înţelege de ce a deranjat acest lucru.
„Până acum cooperarea cu cei de la Salvamont a fost foarte bună şi ne exprimăm regretul că s-a ajuns fără temei la asemenea acuzaţii”, a mai precizat maiorul Şveduneac.
(14 mar 2010, 08:33:38