Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 12 mar 2010 - Anul XV, nr. 59 (4350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitări

Vor să adopte fetiţe mai mici de un an, dar li se oferă băieţi care au împlinit trei ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care vor să adopte un copil caută fetiţe care nu au împlinit încă un an, dar li se oferă băieţi care au împlinit deja trei ani. Peste 70 % dintre copiii înregistraţi la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava şi care pot fi daţi spre adopţie au peste 4 ani. O parte dintre ei sunt de etnie romă sau au probleme de sănătate fizică şi mentală, ceea ce face grea „plecarea” lor în adopţie. O grupă de copii rară la adopţie este cea a fetiţelor, deoarece pe listele de aşteptare sunt peste 80% băieţi. Această situaţie face dificilă găsirea unei familii potrivite pentru un copil aflat acum în grija statului.

 

27 de adopţii, anul trecut

La nivelul judeţului Suceava, anul trecut s-au finalizat 27 de adopţii încuviinţate de tribunal, în timp ce în primele două luni ale acestui an sunt înregistrate trei adopţii, la care se adaugă încredinţările în vederea adopţiei făcute în alte judeţe şi pentru care adopţia a fost încuviinţată în judeţele respective.

„În acest an avem deschise deja opt  proceduri de adopţie, la care se adaugă cele 73 de proceduri de adopţie deschise în anul 2009. Sunt atestate nouă familii, iar anul trecut au fost atestate 33 familii adoptive. La tribunal, avem nouă dosare pentru deschideri de procedură de adopţie internă, şase încredinţări în vederea adopţiei şi trei încuviinţări adopţie, urmând ca în perioada următoare să mai înaintăm instanţei cinci dosare de încuviinţare adopţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Liviana Enea.

 

Opt copii adoptaţi de asistenţi maternali

Printre sucevenii care au adoptat copii se numără şi asistenţii maternali, aceştia având prioritate, după rudele copiilor, la adopţia minorului. Anul trecut, opt minori au fost adoptaţi de asistenţii maternali în familiile cărora au fost daţi în plasament.

„Ca solicitări, pentru a deveni părinţi adoptatori, avem în acest an opt cereri, nouă familii sunt atestate, patru familii sunt rămase de anul trecut în evaluare, două sunt în curs de atestare, iar una în curs de evaluare”, a mai completat Enea. Şase minori sunt daţi în încredinţare familiilor care vor să-i adopte.

 

Prima întâlnire

Ceea ce recomandă reprezentanţii Protecţiei Copilului familiilor care vor să adopte este să cunoască mai mulţi copii. „Au fost situaţii când au dorit un copil foarte mic şi au adoptat un copil de peste trei ani, chiar de cinci ani, au dorit fetiţă şi s-au ataşat foarte mult de băiat, sau s-au ataşat mult de un copil de etnie romă”, a explicat consilierul juridic din cadrul Compartimentului Adopţii, Gabriela Prundel.

Important este ca familia să dorească să vadă şi altceva decât a menţionat ca opţiune şi să aibă încrederea că nimeni nu-i forţează să ia un copil pe care nu-l vor. Prundel a mai spus că Protecţia Copilului urmăreşte ca un copil să aibă o familie care-l iubeşte şi îl doreşte ca membru al familiei lor, ceea ce nu este posibil dacă familia este forţată să ia acel copil.

 

Acte necesare adopţiei

Actele necesare pentru obţinerea atestatului de adopţie sunt cerere tip de atestare, adresată directorului DGASPC; ancheta socială de la primăria de domiciliu a adoptatorilor; certificatele de naştere în copie legalizată ale adoptatorilor; certificatul de căsătorie în copie legalizată al adoptatorilor; adeverinţe de venit pentru adoptatori; caziere judiciare ale adoptatorilor şi ale celorlalţi membri ai familiei care locuiesc în aceeaşi casă cu ei; certificate medicale pentru adoptatori eliberat de policlinica Suceava şi adeverinţe de la medicul de familie pentru ceilalţi membri ai familiei care locuiesc în aceeaşi casă cu ei; copii xerox după B.I. al adoptatorilor; copie xerox titlu proprietate/contract vânzare cumpărare/autorizaţie construcţie locuinţă; declaraţia membrilor familiei care locuiesc în aceeaşi casă cu adoptatorii că sunt de acord cu adopţia; recomandări de la doi vecini, preotul paroh şi de la locul de muncă (câte două de fiecare soţ); declaraţia notarială a soţilor din care să rezulte că nu au fost decăzuţi din drepturi părinteşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vor să adopte fetiţe mai mici de un an, dar li se oferă băieţi care au împlinit trei ani.
 Vizualizări articol: 1947 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Vor să adopte fetiţe mai mici de un an, dar li se oferă băieţi care au împlinit trei ani5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei