Judeţul Suceava are nevoie de garanţii guvernamentale pentru 8,24 milioane de euro, sumă care reprezintă cofinanţarea proiectelor derulate de comunităţi locale cu bani europeni. Potrivit unui inventar al proiectelor din judeţ realizat de Prefectura Suceava, cele 23 de proiecte aflate în diverse stadii de implementare însumează 62,14 milioane de euro.
Proiecte dintre cele mai diverse
Este vorba despre reţele de canalizare, staţii de epurare, modernizări de drumuri, cămine culturale sau centre de asistenţă după programul şcolar, de tip after school, din oraşele Vicovu de Sus şi Siret şi din 16 comune.
De cea mai mare sumă are nevoie Vicovu de Sus, pentru două proiecte care vizează reţelele de canalizare şi staţiile de epurare a apei din Vicovu de Sus şi Bivolărie şi modernizarea a 27 km de străzi în Vicovu de Sus. Suma totală este de 18 milioane de euro, din care bugetul local ar trebui să asigure 3,3 milioane de euro.
Cinci proiecte cu fonduri europene, la Todireşti
Ca număr de proiecte, foarte bine stă comuna Todireşti, care are nu mai puţin de cinci proiecte cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR): modernizarea, dezvoltarea şi echiparea căminului rezidenţial pentru persoane vârstnice şi vulnerabile Todireşti, modernizarea bazei sportive AS Avântul Todireşti, realizarea unui parc, alimentarea cu apă potabilă a comunei, modernizarea drumurilor, canalizare şi staţie de epurare.
Comunele nu au bani pentru cofinanţare
Valoarea proiectelor este de aproape cinci milioane de euro, iar partea pe care trebuie să o achite comunitatea locală este de 140 de mii de euro.
Mai au proiecte cu bani europeni oraşul Siret, comunele Ilişeşti, Burla, Iaslovăţ, Forăşti, Grăniceşti, Frumosu, Păltinoasa, Voitinel, Şerbăuţi, Bilca, Vicovu de Jos, Gălăneşti, Baia, Dorneşti şi Ciprian Porumbescu.
Sprijin prin garantarea împrumuturilor
Deoarece efortul financiar pe care ar trebui să-l facă administraţiile locale pentru a accesa fonduri europene este foarte mare, raportat la bugetele pe care le au, luna trecută Guvernul a aprobat Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor finanţate din banii europeni alocaţi României.
Prin acest program, creditele contractate de primării sau universităţi pentru a asigura partea de cofinanţare sunt garantate de Guvern.
Drepturile şi obligaţiile părţilor sunt stipulate într-o convenţie încheiată între Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA- IFN.