Preotul Gabriel Herea, custode al bisericii monument UNESCO Pătrăuţi, vine în spaţiul cultural al Sucevei cu o nouă apariţie editorială: „Pelerinaj în spaţiul sacru bucovinean”.
Prefaţa semnată de prof. univ. Tereza Sinigalia caracterizează cartea ca „un parcurs jalonat cu predilecţie de descifrarea unor simboluri - unele de mult cunoscute şi interpretate, altele, deşi prezente ca imagine, închise într-o retorică formală care îşi capătă acum alte chei de descifrare”.
„Cartea este un Mesaj şi o Chemare - Mesaj către tinderea spre înălţimi şi Chemarea către desluşirea căilor încă neştiute, prin care se pot deschide către bisericile Moldovei de Nord drumuri pe care le credeam de mult cunoscute, dar care, iată, închid zone de mister şi de negândită spiritualitate. Este în ele taina şi bucuria pe care ţi-o dă orice creaţie autentică”, scrie Tereza Sinigalia.
Lucrarea este interesantă şi se citeşte uşor, în ritm alert, din curiozitate pentru viziunea autorului asupra simbolurilor din bisericile şi mănăstirile Bucovinei.
Gabriel Herea este preot paroh la Pătrăuţi şi doctorand al Facultăţii de Arte Plastice şi Design, în cadrul Universităţii „George Enescu” din Iaşi. Este coautor al lucrărilor „Lumina din inimi, spiritualitate isihastă în traducerea şi tâlcuirea părintelui Stăniloae”, „Monumente UNESCO din România”, „Mănăstirea Hurezi” şi consultant ştiinţific al lucrărilor „Bisericile de lemn din Maramureş”, de Teodor Baconsky şi „Bisericile din Moldova”, de Neagu Djuvara.
Din 2007, preotul a înfiinţat, pe lângă biserica din Pătrăuţi, muzeul „Casa preotului bucovinean”.