Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 mar 2010 - Anul XV, nr. 59 (4350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reparaţii târzii

Despăgubiri de 1,5 milioane de euro pentru zece ani de puşcărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rudele unui bărbat care a stat în puşcăriile şi coloniile de muncă inventate de regimul comunist pentru duşmanii politici s-au adresat Tribunalului Suceava, solicitând despăgubiri morale pentru aceste suferinţe. Din păcate, reparaţiile vin prea târziu pentru cel care a suferit de pe urma persecuţiilor comuniştilor, bolile contacte provocându-i decesul în 1988.

 

În cererea depusă la Tribunalul Suceava, Ruxandra Teodorescu s-a constituit parte în procesul intentat statului român în baza Legii 221/2009, privind acordarea de despăgubiri morale pentru persoanele condamnate politic. Femeia este urmaşa lui Narcis Trandaf, care în primii ani de după instalarea comunismului a trăit o adevărată dramă, la fel ca mulţi alţi români care au încercat să lupte împotriva sistemului totalitar.

Narcis Trandaf a fost arestat pe 15 august 1949 şi încarcerat la închisoarea militară Cluj. Între timp, bărbatul a fost condamnat pe 3 ianuarie 1950 la zece ani de temniţă pentru „crimă de uneltire contra ordinei sociale”.

Tot în 1950, Narcis Trandaf a fost transferat la Penitenciarul Aiud, iar din septembrie 1951 a ajuns la Colonia de muncă Baia Sprie, lângă Baia Mare. Mai bine de un an a lucrat ca miner, iar în decembrie 1952 a fost transferat la o altă colonie, Cornic, tot din Regiunea Baia Mare. Până în aprilie 1957, când a fost eliberat, bărbatul a mai trecut şi pe la Penitenciarul Satu Mare. Eliberarea din puşcărie nu a coincis şi cu liniştea. I s-a impus domiciliu forţat în comuna Măzăreni, Regiunea Brăila, iar restricţiile i-au fost ridicate după exact patru ani, pe 10 aprilie 1961.

„La data arestării, tatăl meu avea vârsta de 26 de ani, era complet sănătos, nesuferind de nici o boală. În momentul în care a fost eliberat şi i s-a ridicat restricţia domiciliară, datorită condiţiilor deosebit de grele la care a fost supus, starea sa de sănătate s-a alterat puternic şi până la decesul care a survenit la data de 30 mai 1988 acesta a suferit mai multe afecţiuni”, a arătat fiica acestuia în acţiunea înaintată la Tribunalul Suceava.

 

O familie distrusă

Ruxandra Teodorescu a specificat că în toată perioada vieţii, tatăl ei a suferit şi traume morale, nu doar fizice, acestea extinzându-se la nivelul întregii familii.

„Prin arestarea şi apoi detenţia tatălui meu, fapt care s-a produs când aveam doar câteva luni, am fost privată de sprijinul financiar şi afecţiunea părintească a acestuia, mama fiind nevoită să divorţeze ulterior pentru a nu mai fi expusă represiunilor de tot felul. Aceeaşi situaţie a obligat-o apoi pe mama să plece din zonă, pentru a-şi căuta serviciu, astfel încât am rămas în îngrijirea bunicilor care m-au crescut până la majorat”, a menţionat Ruxandra Teodorescu.

Suceveanca spune că pentru toate nenorocirile provocate de regimul comunist nu a primit niciodată nici o indemnizaţie, aşa cum s-a întâmplat cu alte persoane, în baza Legii 118/1990.

În acţiunea deschisă la Tribunalul Suceava, fiica fostului deţinut politic Narcis Trandaf cere despăgubiri morale de 1,5 milioane de euro.

 

Primul dosar de acest fel la Suceava

Dosarul privindu-l pe Narcis Trandaf este primul înregistrat la Tribunalul Suceava după intrarea în vigoare a Legii 221/2009. Magistraţii suceveni se aşteaptă ca şi alte persoane care au suferit din motive politice în perioada comunistă să se adreseze cu astfel de cereri. Legea stipulează clar cine are acest drept, precum şi perioada în care poate fi sesizată instanţa de judecată. Articolul 5, aliniat 1, din Legea 221/2009 spune următoarele: „Orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum şi după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţii acesteia până la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instanţei de judecată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare; acordarea de despăgubiri reprezentând echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotărâre de condamnare sau ca efect al măsurii administrative, dacă bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obţinut despăgubiri; repunerea în drepturi, în cazul în care prin hotărârea judecătorească de condamnare s-a dispus decăderea din drepturi sau degradarea militară”.

 

În ţară s-au şi dat primele despăgubiri

Dacă la Suceava abia a fost înregistrat primul dosar în baza Legii 221/2009, alte instanţe din ţară au şi pronunţat primele hotărâri.

Este şi cazul lui Eduard Conescu, fost luptător în rezistenţa anticomunistă, care în urmă cu o lună a obţinut din partea Tribunalului Iaşi daune morale de 300.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro) pentru suferinţele îndurate în cei şase ani de închisoare pe care i-a executat.

 

Fostul preşedinte al PNŢ cere despăgubiri de 18 milioane de euro

Un alt dosar similar este cel al fostului preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, Ion Diaconescu. Acesta a dat în judecată statul român şi solicită daune de 18 milioane de euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste

Ion Diaconescu a stat 15 ani în închisoare, fiind acuzat că, în calitate de membru în conducerea Organizaţiei de Tineret a Partidului Naţional Ţărănesc, a desfăşurat „activităţi ostile regimului totalitarist bolşevico-comunist instaurat pe 6 martie 1945“

Fostul preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc a solicitat instanţei să constate caracterul politic al condamnării suferite în baza sentinţei Tribunalului Militar Bucureşti din 28 februarie 1948, când a primit o pedeapsă de 15 ani de muncă silnică, cinci ani degradare civică şi confiscarea totală a averii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri de 1,5 milioane de euro pentru zece ani de puşcărie.
 Vizualizări articol: 1054 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Despăgubiri de 1,5 milioane de euro pentru zece ani de puşcărie5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Age of Empires ! trimis de
(12 mar 2010, 12:22:09
SI BUNICUL MEU A STAT PRIZONIER IN SIBERIA VREO CATIVA ANI IN TIMPUL CELUI DE AL-2-LEA RAZBOI MONDIAL, CE AR TREBUI SA FAC ACUM SA CER DESPAGUBIRI ? TOT RESPECTUL PT ACEL DOMN CARE A STAT INCHIS, DAR FIICA-SA E O ESCROACA CARE NU ARE RESPECT FATA DE TARA SI NICI FATA DE TATAL EI !
1.1  RE: Age of Empires ! trimis de
(12 mar 2010, 13:55:06
Daca poate uza de drepturile ei, mi se pare corect.
1.2  RE: Age of Empires ! trimis de
(12 mar 2010, 14:23:49
-nu este drept sa fie despagubit nimeni in astfel de situatii. daca ar mai trai persoana care a suferit tot respectul dar daca persoana este decedata nu e corect ca urmasii sa ceara daune. daca am cere toti si retineti ca majoritatea avem inaintasi sau parinti care au fost condamnati politic atunci unde dracu s-ar ajunge cu tara asta si asa distrusa 90% de regimul actual. de suferinta unui om nu e normal sa uzeze nimeni sa fie clar pt toata lumea.
1.3  RE: Age of Empires ! trimis de
(12 mar 2010, 16:07:01
Parerea ta..
2.   *** trimis de
(12 mar 2010, 15:21:46
"Piata vorbei"......din 15 martie doar pe ****://****/
3.   Si pana la urma urmei? trimis de
(12 mar 2010, 19:12:02
Si pana la urnma urmei tot noi cu totii suntem buni de plata, nu-i asa? Dupa ce-am strans cureaua, incat am devenit grisine, in "Iepoca de Aur" acum trebuie sa-i despagubim, TOT NOI, si pe urmasii urmasilor...?
Dumnezeu sa ma ierte, dar aceasta urmasa n-a trait mai greu in copilarie decat mine si, eu, acum, trebuie s-o despagubesc pe ea fiindca am dus-o si eu greu? Mai ale naibii legi! Ce-ar trebui sa facem noi, romanii de rand, care-am dus-o asa cum am dus-o? Majoritarii astia care-au robit in regimul trecut - si-s robi si-acum - carei justitii sa se mai adreseze? Justitiei Divine? Dar de ce sa nu se-adreseze toti, in mod egal, acelei Justitii? Tortionarii is morti de cand haul, care mai traiesc, is "legume", dar noi, vajnici robi ai istoriei, tre' sa tot robim sa-i umplem pe toti, nu-i asa? Apropo, in judetul nostru au fost improprietariti cu padure oameni care in tot arborele lor genealogic n-au avut paduri proprii, ei unde-au fost trecuti de-s "persecutati" acum?
4.   Onoare pentru cei ce auavut demnitate trimis de
(12 mar 2010, 22:57:44
Citesc comentariile voa,stre si sunt uimit. Unii spun ca a sta intr-un lagar comunist este acelasi lucru cu a avea ratie la ulei si zahar, a avea statutul de detinut politic cu toate "avantajele" aduse de acesta este acelasi lucru cu a nu ti se permite sa calatoresti liber, a nu ti se permite accesul la studii superioare sau a fi exmatriculat din universitai este acelasi lucru cu a nu avea de unde sa cumperi ciocolata sau tigari straine.... Oamenii aceia au platit cu viata lor si cu viitorul familiilor lor incecand sa faca ceva impotriva unui regim opresiv ce se instaura cu acordul celorlalti care priveau si a caror urmasi spun acum "ca de ce sa platim noi pentru ca ei au fost oprimati, de ce sa le dam inapoi ceea ce parintii nostri au "luat cu imprumut" de la ei, ca ei au muncit pentru a agonisi ceva si ai nostri nu au fost in stare.......". Oameni buni va meritati soarta cu varf si indesat...
5.   .... trimis de
(13 mar 2010, 10:40:51
Onoare si respect pentru cei care au avut curajul sa lupte contra ciumei rosii,cat despre cei care comenteaza si gandesc cu stomacul ce sa zic ,ei sunt rezultatul acelui regim opresiv care ia educat si format. Nu pot sa spun decat sa va fie rusine "ghioceilor"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei