Declaraţiile războinice ale autorităţilor locale şi amenzile imense cu care sunt ameninţaţi transportatorii ilegali de persoane - “piraţii şoselelor”, cum sunt consideraţi cei care efectuează transporturi de persoane între localităţile din judeţ, fără nici o licenţă sau autorizaţie şi fără a plăti taxe şi impozite pentru încasările lor din această activitate, nu sperie pe nimeni.
Acest lucru e demonstrat clar de numărul foarte mare de “piraţi” prezenţi ieri în locurile recunoscute drept staţii de îmbarcare pentru călătoriile “la ocazie”, adică în zonele de ieşire din Suceava, înspre Rădăuţi, Siret, Botoşani, Bosanci, Ipoteşti şi Fălticeni.
Astfel, deşi conform legii, riscă amenzi de minim 25.000 de lei pentru transport ilegal de persoane, adică mai mulţi bani decât ar lua chiar dacă şi-ar vinde şi maşinile, foarte mulţi şoferi, din Suceava, din localităţile învecinate sau chiar şi din judeţele învecinate (Botoşani), grupaţi la ieşirile din municipiu, continuă să ia clienţi la transport, râzându-le în nas autorităţilor rutiere de control.
Pasarela CFR de la Iţcani, o adevărată autogară pentru “piraţii şoselelor”
Cei mai mulţi şoferi care efectuează transporturi ilegale puteau fi văzuţi ieri în “staţia” de sub pasarela CFR de la Iţcani, loc cunoscut de ani de zile de toţi cei care circulă între Burdujeni şi Iţcani. Pe o laterală a pasarelei CFR aşteaptă cei care fac transporturi către Rădăuţi ori Siret.
Bine organizaţi, piraţii din transportul de persoane îşi cunosc rândul atunci când e vorba de preluarea clienţilor, se aşază în ordinea sosirii lor în “staţie”, îi îndrumă pe cei care vin către maşina care pleacă prima dată şi în care, de obicei, sunt una-două persoane care aşteaptă să mai vină şi alţii să ocupe locurile libere, înainte de a pleca. De obicei, preţurile sunt aceleaşi ca şi la transportatorii autorizaţi – TPL sau maxi-taxi, deşi ei nu plătesc nici un ban pentru a li se da voie să desfăşoare această activitate.
Piraterie practicată şi lângă blocul turn de la ieşirea spre Botoşani.
Dacă cei care preiau clienţi de sub pasarela de la Iţcani stau cât de cât într-un loc ferit, sfidarea maximă e în Burdujeni, unde grupurile de transportatori ilegali ocupă trotuarul din faţa blocului turn de la ieşirea spre Botoşani.
Adeseori, cei care trec pe acolo cu alte treburi sunt agasaţi cu întrebări, dacă nu vor să meargă la Botoşani, sau în alte localităţi de pe traseul respectiv, în vreme ce aproape toate locurile de parcare de pe banda respectivă, până aproape de biserica Sf. Andrei, sunt ocupate de cei care au de luat oameni la ocazie.
În ciuda controalelor anunţate recent de autorităţile locale, care, spuneau că amenzile imense pe care le vor da vor stârpi acest fenomen, ieri unii dintre aceşti piraţi nu se sfiau să strige pe stradă după clienţi, să-i atragă la autoturismul lor, zicându-le: “Haideţi, sunt patru locuri în maşină!”.
Între timp, cei cărora nu le-a venit încă rândul, ori nu au clienţi, stau ciorchine în faţa magazinului din staţia lor improvizată.
Strada Mitropoliei, acaparată de transportatorii ilegali
O stradă sufocată de piraţii din transportul de persoane este şi Mitropoliei, care duce spre Ipoteşti şi Bosanci.
Nici măcar cei care locuiesc în zona respectivă nu au voie să parcheze pe locurile acaparate de piraţi, care, fără să se sfiască, au recurs de multe ori chiar la ameninţări pentru cei care ar fi vrut să aibă şi ei un loc de parcare în dreptul blocului lor.
Adunaţi pe trotuar, grupuri – grupuri, piraţii din acea zonă au trecut deja la un alt nivel, câţiva dintre ei renunţând la transportul cu maşina mică, în favoarea microbuzelor, mult mai încăpătoare.
Pirateria, o afacere înfloritoare pentru unii
Ieşirea din Suceava spre Fălticeni, în zona restaurantului Nistru, o altă zonă preferată de transportatorii pirat, precum şi zona dintre staţiile de autobuze din Centru (între staţia ce duce la Burdujeni şi cea spre Iţcani) erau singurele zone în care ilegaliştii din transportul de persoane s-au ferit să se afişeze ieri, deşi unii dintre ei au mişunat prin zonă, să vadă cum stă treaba şi dacă e vreun control.
Numărul piraţilor din transportul de persoane a crescut de la un an la altul, unii fiind împinşi în această activitate ilegală de lipsa unui loc de muncă, lipsa banilor, în vreme ce alţii au văzut în asta o modalitate de a face uşor rost de bani pentru care nu trebuie să plătească nicăieri taxe şi impozite. Nu degeaba, în doar câţiva ani de activitate, unii dintre ei nu doar că şi-au întreţinut familia, şi-au pus la punct locuinţele, dar au mai şi făcut un adevărat parc auto de maşini cu care fac transport ilegal de persoane, având şi câte trei maşini implicate în această activitate.
(12 mar 2010, 11:44:22