Mai multe unităţi şcolare din judeţul Suceava nu se încadrează în sumele repartizate pentru funcţionare în cursul anului 2010, fiind necesare fonduri suplimentare care totalizează aproximativ 30 de milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, suma necesară funcţionării unităţilor de învăţământ din judeţul Suceava pentru anul 2010 este de 365, 46 de milioane de lei, în timp ce suma asigurată prin repartizarea făcută de consiliile locale din judeţ este de 337,5 milioane de lei, potrivit unei centralizări a ISJ Suceava.
Potrivit unor surse din ISJ Suceava, nu se încadrează în sumele repartizate liceele cu internat – cantină, unităţile de învăţământ cu clase step-by-step, precum şi cele cu predare intensivă, cele cu clase cu predare bilingvă precum şi majoritatea grădiniţelor cu program prelungit unde nu a fost stabilit costul standard pentru finanţarea pe elev.
Din cele 213 unităţi şcolare cu personalitate juridică din judeţ, doar în cazul a 62 suma repartizată de consiliul local este aceeaşi cu necesarul pentru cheltuieli de personal pentru 2010, în timp ce în cazul a 119 unităţi şcolare bugetul alocat este mai mic, în medie cu 20 la sută, dar sunt cazuri când acesta este mai mic chiar şi cu 40 la sută.
Astfel, în cazul Colegiului de Artă "Ion Irimescu" din Suceava alocarea este cu 42,31 mai mică decât necesarul, iar în cazul Şcolii "Gheorghe Popadiuc" din Rădăuţi bugetul repartizat este mai mic cu 39,3 la sută faţă de necesar.
În cazul a 32 de unităţi şcolare din judeţ, bugetul repartizat este mai mare decât necesarul pentru cheltuielile de personal.
O parte din unităţile cu personalitate juridică au stabilit necesarul pentru cheltuieli de personal pe baza Legii nr. 221/2008 şi o parte din sporuri, acordate în anul 2009, în baza contractului colectiv de muncă.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, că MECTS are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor conform legii salarizării unice şi a tuturor prevederilor legale în vigoare.
Sindicatele din educaţie sunt hotărâte să continue protestele şi spun că ar putea merge până la blocarea anului şcolar şi a examenelor naţionale dacă Ministerul Educaţiei nu va găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor salariale şi a disponibilizărilor din sistem.