Judeţul Suceava prezintă o situaţie paradoxală - este în top atât la bine, cât şi la rău. Avem cei mai buni copii la învăţătură, la olimpiade şi la testele naţionale, dar şi cei mai săraci. Avem cele mai multe construcţii rezidenţiale, dar şi cei mai mulţi pensionari care nu-şi mai pot plăti creditele luate de la bănci. Suntem pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte efectivele de bovine şi avem cele mai multe unităţi procesatoare de carne şi lapte, avem cea mai mare suprafaţă ocupată cu păduri şi suntem pe primul loc la exploatarea şi industrializarea lemnului, dar suntem printre românii cu cele mai mici venituri.
Aşa săraci, ne plasăm pe locul întâi pe ţară la încasări la bugetele asigurărilor sociale şi pe locul opt la încasările bugetului general de stat.
Mai mult, în ciuda crizei, cei de la Finanţe au reuşit să colecteze mai mulţi bani la buget faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pe primul loc în ţară suntem la numărul total de clădiri rezidenţiale şi vile de lux, dar majoritatea proprietarilor acestora lucrează în străinătate şi nu în meserii de top în privinţa salariilor.
Nu stăm rău nici din punct de vedere al densităţii de spaţii în centre comerciale la mia de locuitori, cu 1.152 mp închiriabili/ 1.000 locuitori. Ca stoc de spaţii comerciale în centre de shopping de tip mall, Suceava se afla pe primul loc în ţară, iar ca accesibilitate la un centru comercial suntem la egalitate cu Parisul.
Suntem pe locul doi la atragerea de fonduri europene pe Regiunea de Nord-Est, cu proiecte în valoare de 28,8 milioane de euro, şi pe primul loc la nivel naţional după numărul şi diversitatea proiectelor SAPARD.
Primii la şcoli „Eco” şi la „Marea debarasare”, printre ultimii la salubrizare
Avem cele mai multe instituţii publice din ţară, 790, înscrise în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), ceea ce ar însemna că licitaţiile ar trebui să fie mai presus de orice bănuială.
Suntem cap de listă la ecologie, când este vorba de aruncat echipamentele electrice şi electronice vechi de prin case. La „Marea debarasare” privind colectarea deşeurilor din echipamente electrice şi electronice, judeţul Suceava a colectat cea mai mare cantitate, clasându-se pe primul loc, cu 71 de tone, urmat de judeţul Maramureş, care a colectat jumătate din cantitatea strânsă în Suceava, respectiv 37 tone. La nivel de oraşe, din acest punct de vedere, Suceava s-a clasat după Bucureşti, cu 66 tone de echipamente.
Suceava este primul judeţ din ţară la numărul instituţiilor de învăţământ care au ridicat steagul verde „Eco”, dar se plasează pe ultimele locuri la salubrizare.
În educaţie, la olimpiada naţională de informatică, echipajul elevilor suceveni a fost pe primul loc pe ţară, şapte din cei zece elevi aducând premii şi menţiuni. Foarte mulţi elevi suceveni s-au întors cu medalii de la olimpiadele şi concursurile internaţionale. Am fost pe primul loc la promovabilitate la bacalaureat şi capacitate, dar şi ca număr de elevi care au solicitat ajutor de la stat prin programul "Bani de liceu", cu 9.946 cereri. Foarte mulţi dintre elevii care au solicitat ajutorul financiar lunar, în cuantum de 180 lei, au declarat venituri zero.
Aceasta ar putea să fie şi o explicaţie a faptului că tot Suceava este pe primul loc pe ţară în cea ce priveşte numărul tinerilor care vor să devină jandarmi, cu o concurenţă de minim 15 candidaţi pe un loc la Şcoala de Subofiţeri de la Fălticeni.
Primul spital public, primul planetariu privat, cei mai mulţi oameni de cultură pe cap de locuitor
Suceava a avut primul spital public din România, construit în 1619, şi a devenit, în anul 2000, primul oraş virtual din România prin realizarea portalului complex Internet www.e-suceava.com, aplicaţie internet e-bussines destinată în principal comerţului, consultanţei şi publicităţii pe Internet. Arhitectura Oraşului virtual Suceava permite potenţialilor vizitatori, indiferent unde s-ar afla, să acceseze oricare dintre cele 11 "cartiere": comercial, financiar, artistic, medical, universal, al presei turistice etc.
Primul planetariu privat din ţară a fost deschis în judeţul Suceava, la Horodnic de Jos, iar primul parc zoologic privat a fost la Ilişeşti. Avem, de asemenea, un oraş în judeţ, Fălticeni, care după Bucureşti şi Iaşi este al treilea din ţară ca număr de scriitori autohtoni. Raportat, însă, la numărul de locuitori, Fălticeniul se situează pe primul loc în România, ca oraş care a dat zeci de oameni ai literelor de talie naţională şi recunoaştere mondială, care a format 16 academicieni, 12 generali şi 60 de doctori în cultură şi ştiinţă.
În acest judeţ de top a fost şi primul atentat cu bombă din România, în martie 1995, când o suceveancă a angajat un asasin ca să-i ucidă soţul, iar ea să devină astfel proprietara tuturor bunurilor pe care le deţineau în comun. Acum, Suceava se numără printre judeţele cu cel mai mic volum al criminalităţii din România, iar la furturi, anul trecut eram pe ultimul loc în ţară, cu cele mai puţine astfel de infracţiuni.
În concluzie, Suceava este judeţul paradoxurilor şi îl iubim, cu bunele şi relele sale.
(11 mar 2010, 11:58:58