Veşti proaste pentru sucevenii care sperau ca măcar odată cu apropierea Paştelui traficul rutier din municipiul Suceava să intre cât de cât în normal, prin redeschiderea unor străzi închise parţial de lucrările ISPA sau prea distruse pentru a putea fi traversate în condiţii normale.
În ciuda insistenţelor primarului Sucevei, Ion Lungu, ca o mare parte din lucrările începute sau programate a începe în perioada imediat următoare să fie finalizate până de Paşte, sunt slabe şanse ca acest lucru să se întâmple, după cum au afirmat reprezentanţii firmelor de construcţii întrunite ieri la comandamentul ISPA, convocat la sediul primăriei.
“Se apropie sărbătorile de Paşti, străzile devin din ce în ce mai aglomerate de la o zi la alta, mai ales că Suceava e un oraş cu numeroase centre comerciale, în care vin oameni din tot judeţul, dar şi din judeţele învecinate. Trebuie să încercăm să deblocăm cât mai multe străzi, să le facem circulabile, pentru că altfel va fi un coşmar pentru cei care au de traversat oraşul”, a spus primarul Ion Lungu, care le-a cerut firmelor Pfeiffer şi TMUCB să aducă mai multe echipe la lucru, pentru a urgenta lucrările.
Cu toate acestea, termenele înaintate de firmele de construcţii pentru finalizarea unor lucrări începute pe străzi vitale pentru circulaţia în municipiul reşedinţă de judeţ nu sunt deloc îmbucurătoare.
Blocaje de trafic pe ambele rute care leagă Burdujeni de restul Sucevei
Astfel, pe strada Gheorghe Doja, care ar trebui să fie o alternativă la traficul greoi de pe Calea Unirii, unde sunt blocate două benzi de circulaţie tot de o lucrare ISPA, pe apă potabilă, firma Pfeiffer a spus că va finaliza lucrările abia în jurul datei de 15 aprilie. Circulaţia rutieră pe strada respectivă, distrusă de lucrările făcute anul trecut şi anul acesta, este îngreunată atât de lucrările care se execută în prezent, cât şi de temporizarea deficitară a semaforului, care face ca şiruri imense de maşini să se adune pe o parte a străzii, în vreme ce din cealaltă direcţie nu vine nimeni.
Calea Unirii va continua să fie un coşmar pentru cei care au de circulat zi de zi între Burdujeni şi restul cartierelor Sucevei, pentru că nu sunt deloc şanse să fie redeschisă săptămâna aceasta, sau poate nici chiar săptămâna viitoare.
“Pe Calea Unirii, dacă vremea nu ne permite să betonăm săptămâna aceasta porţiunile rămase descoperite, săptămâna viitoare le vom umple cu piatră spartă, pentru ca pe acolo să se circule cât de cât, să nu mai sugrumăm circulaţia pe doar două benzi”, a fost propunerea venită din partea viceprimarului Viorel Seredenciuc.
Pe de altă parte, primarul Ion Lungu a cerut firmei TMUCB să redea circulaţiei rutiere porţiunea de stradă care a fost deja betonată, imediat ce aceasta s-a întărit complet, astfel încât distanţele pe care maşinile trebuie să le parcurgă doar pe două benzi să fie micşorate.
O altă porţiune de pe Calea Unirii, închisă circulaţiei rutiere de câteva zile, între sensul giratoriu de la intersecţia cu Calea Burdujeni şi până la sediul de primărie din cartierul Burdujeni, nu va fi redată circulaţiei decât după Paşti, când se vor finaliza lucrările de montare a unei noi conducte de apă potabilă.
Zona centrală, blocată circulaţiei pe trei străzi principale
Problemele de trafic din municipiu se resimt din plin şi în zona centrală, unde trei străzi principale, intens circulate, sunt închise parţial ca urmare a lucrărilor ISPA.
Astfel, de două zile, strada Nicolae Bălcescu, care e un adevărat dezastru pe porţiunea dintre intersecţia McDonald’s până la Casa de Cultură, a fost închisă pe un sens de mers pe porţiunea cuprinsă între sediul Bancpost şi Casa Cărţii.
De asemeni, tot parţial a fost închisă şi strada Vasile Alecsandri, care trece prin faţa Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”.
Iniţial, s-a anunţat că strada respectivă va fi închisă complet, dar din cauza blocajelor de trafic care s-ar fi produs, s-a decis închiderea ei doar parţial, traficul fiind dirijat mai mult prin parcarea amenajată în faţa instituţiei de învăţământ.
Problemele şoferilor aflaţi în trafic care au de circulat în zona centrală nu se termină aici, pentru că şi strada Petru Rareş este închisă circulaţiei pe un sens de mers, de la intersecţia cu Calea Unirii şi până aproape de Serpentine.
În aceste condiţii, foarte mulţi dintre şoferii care au avut ghinionul de a trece prin zona delimitată de cele trei străzi ultracentrale au fost direcţionaţi de Poliţia Comunitară pe rute ocolitoare, înguste şi “sugrumate” de maşinile parcate pe lateralele străzii.
Închiderea de noi străzi, doar cu aprobare specială
Confruntat cu un oraş în care traficul rutier e dat peste cap de gropile imense apărute pe străzi după o iarnă grea, cu străzi măcinate de lucrările ISPA şi de termoficare făcute anul trecut, dar şi cu străzi blocate total sau parţial de lucrări în desfăşurare, primarul Ion Lungu a cerut firmelor de construcţii să nu mai închidă nici o stradă fără a consulta înainte conducerea Primăriei Suceava.
“Nu se mai închide nici o stradă până nu discutăm asta înainte, până nu comunicăm oamenilor perioada, rutele alternative sau cele ocolitoare. Nu avem alte soluţii, ştim că există disconfort şi foarte mulţi oameni nemulţumiţi, dar suntem condamnaţi să finalizăm aceste lucrări anul acesta, câtă vreme ni se acordă finanţările europene pe proiectul ISPA”, le-a cerut Lungu celor prezenţi la comandamentul de ieri.
Edilul şef s-a arătat dispus să organizeze zilnic comandamente, dacă asta ar ajuta să se deblocheze mai rapid străzile afectate de lucrări. De asemeni, a cerut firmelor implicate în proiectul ISPA să fie pregătite să betoneze strada Nicolae Bălcescu de îndată ce temperaturile înregistrate în timpul nopţii vor fi apropiate de 0 grade Celsius.
(10 mar 2010, 11:21:59