Cinci puncte de trecere a frontierei de la graniţa cu Ucraina vor fi închise temporar, începând de mâine, pentru finalizarea unor lucrări de reconstrucţie şi amenajare, în vederea aducerii lor la standardele Schengen.
Punctele de trecere a frontierei care îşi suspendă activitatea începând din 11 martie sunt Izvoarele Sucevei, Vicovu de Sus, Racovăţ, Ulma şi Climăuţi, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava (PFR), Ilie Poroch. În paralel vor fi închise punctele de frontieră corespunzătoare de pe graniţa ucraineană, respectiv Diakivtsi, Bily Kolodiaz, Krasnoyilsk, Ruska şi Shepit, a mai spus Poroch.
"Se suspendă temporar activitatea autorităţilor de frontieră pentru finalizarea unor lucrări de reconstrucţie şi amenajare a punctelor de frontieră şi a zonelor limitrofe. Măsura suspendării s-a luat pentru realizarea în bune condiţii a lucrărilor", a precizat Poroch.
El a adăugat că lucrările de modernizare vizează, printre altele, schimbarea tăbliilor la punctele de frontieră şi îmbunătăţirea benzilor de intrare-ieşire.
Purtătorul de cuvânt al PFR Suceava a precizat că nu a fost stabilită o dată pentru redeschiderea punctelor de frontieră, însă ea va fi comunicată în timp util cetăţenilor.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, declara, săptămâna trecută, la bilanţul activităţii instituţiei pe 2009, că România este pregătită să intre în Spaţiul Schengen, în martie 2011, dar că principalele vulnerabilităţi sunt legate de infrastructură, fiind necesar un efort "serios' al Guvernului pentru rezolvarea problemelor.
Acesta a subliniat însă că, odată cu aderarea, presiunea la graniţe va creşte şi că România trebuie să fie pregătită pentru combaterea infracţionalităţii la frontieră.
În 2010 mai sunt programate două vizite de evaluare, una pe frontierele terestre, în perioada 27 martie - 1 aprilie, şi una pe implementarea Sistemului Informatic Schengen (SIS)/ SIRENE.
Ministrul Vasile Blaga spunea, la sfârşitul lunii februarie, că Guvernul va discuta o ordonanţă de urgenţă care va delimita clar frontiera între România şi Ucraina, în zona judeţelor Satu Mare, Maramureş şi Suceava, prin care va fi tăiată o suprafaţă de 240 kilometri pădure.
"Investim sume imense, 700 milioane euro numai în acest an - 500 milioane din Facilitatea Schengen şi 200 de milioane un efort al bugetului de stat vizavi de securitatea frontierei, vestitul contract cu EADS. Cele mai mari probleme pe care le avem de rezolvat sunt cu infrastructura de pe viitoarea frontieră externă, respectiv în judeţele Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Constanţa, iar pe partea cealaltă, Timiş, Caraş, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa", preciza atunci Blaga.