Disponibilizările masive înregistrate în ultimele luni în judeţul Suceava, care au dus la creşterea îngrijorătoare a ratei şomajului, la un procent de peste 8%, par să intre într-un ritm descendent, pentru luna martie agenţii economici anunţând un număr mai mic de contracte de muncă încheiate.
Deocamdată, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava au fost anunţate, pentru luna martie, doar două disponibilizări colective masive. Este vorba de CFR Marfă, care a dat afară 111 angajaţi de la 1 martie, şi Direcţia de Protecţie a Copilului şi Asistenţă Socială, care începe, de pe 15 martie, un proces de restructurare ce vizează concedierea a 133 de angajaţi.
În rest, la AJOFM Suceava nu au mai fost anunţate alte disponibilizări importante, semnificative mai fiind concedierile din trei domenii de activitate. Este vorba de 28 de angajaţi din domeniul activităţilor profesionale, 16 angajaţi în sectorul fabricării băuturilor şi 15 din sectorul construcţii.
„Din fericire, avem mai puţine concedieri. Pe de o parte ne aşteptam la o scădere după lunile de iarnă, când firmele de construcţii au renunţat la mulţi angajaţi, însă pe de altă parte previziunile sumbre anunţau şi alte concedieri masive în alte domenii de activitate”, a declarat Aurelia Focşa, directorul AJOFM Suceava.
Pe parcursul lunii trecute, 407 angajaţi şi-au pierdut locul de muncă din cauza disponibilizărilor colective, în timp ce alţi 1.080 au ajuns în şomaj după concedieri individuale
Conform celor mai recente statistici, la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, rata şomajului la nivel judeţean a fost de 8,36%, cu 0,26% peste rata medie a şomajului pe ţară. Numărul total de şomeri înregistraţi la acea vreme în judeţul Suceava era de 20.109 persoane, bărbaţii reprezentând 60% din numărul total de persoane rămase fără un loc de muncă.