O expoziţie Iosif Iser cu 39 de lucrări va fi vernisată la Complexul Muzeal Bucovina, în data de 25 martie a.c., la debutul programului „Paşte în Bucovina”. În spiritul ecumenismului, în cadrul acestui program administraţia judeţeană marchează, la fel ca şi anul trecut, atât Paştele creştin, ortodox şi catolic, cât şi cel evreiesc, care are loc în aceeaşi perioadă. Lucrările sunt aduse la Suceava din alte muzee din ţară şi colecţii particulare şi vor putea fi admirate până în data de 10 aprilie. De la muzeul din Constanţa sunt aduse 18 lucrări, de la Timişoara nouă, trei de la Bacău, şase de la Bîrlad şi trei din Suceava, două ale muzeului şi una dintr-o colecţie privată. La vernisaj sunt invitaţi atât ministrul Turismului, Elena Udrea, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, cât şi reprezentanţi la vârf ai comunităţii evreieşti din România, printre care cercetătorul Andrei Oişteanu, deputatul FCER Aurel Vainer, scriitorul Radu F. Alexandru, consilierul Simon Geissbuhler, de la Ambasada Elveţiei la Bucureşti, autorul albumului „Cimitire evreieşti din Bucovina”, reprezentanţi ai Ambasadei Israelului la Bucureşti etc.
Iosif Iser a fost un pictor şi grafician evreu român, membru al Academiei Române. A studiat pictura la München şi la Paris şi a avut prima sa expoziţie personală la Ateneu în 1907. A participat la primul război mondial, luptând pe frontul din Moldova. În ţară, a lucrat în redacţia ziarului “Adevărul” ca desenator şi caricaturist, a colaborat la publicaţii precum “Belgia Orientului”, “Furnica” şi la revista de orientare socialistă „Facla”. La Paris a colaborat cu grafică la publicaţiile satirice “Les Témoins” şi “Le Rire”.
Tablou Iser, scos la licitaţie în data de 14 martie a.c.
A participat, în 1926, la Expoziţia Secession de la Berlin, iar în anii ’30 a fost prezent la numeroase expoziţii personale şi de grup la Paris, Bucureşti, Bruxelles, Haga şi Amsterdam, cea mai remarcabilă manifestare fiind retrospectiva de la Bucureşti din 1936, când a expus 431 de lucrări. Iser este unul dintre fondatorii grupării artistice “Arta”, alături de George Petraşcu şi Ştefan Popescu, cu toţii distinşi cu Marele Premiu la Expoziţia Internaţională de la Paris din 1937.
După al Doilea Război Mondial, artistul a fost prezent la diverse manifestări de grup şi expoziţii personale la New York (1948), Moscova şi St. Petersburg (1956), Viena (1957), Bienala de la Veneţia (1954). Meritele artistice ale lui Iser sunt recunoscute prin acordarea unor importante distincţii de stat şi prin primirea sa ca membru al Academiei Române, în 1955. Iosif Iser este considerat unul dintre
cei mai importanţi pictori interbelici. În data de 14 martie a.c., unul dintre tablourile sale intitulat „Nud” va fi scos la licitaţie la Bucureşti de casa de licitaţii "GoldArt", cu preţul de plecare de 100.000 de lei (24.000 euro). Anul trecut, casa de licitaţii Alis a scos la vânzare lucrarea lui Iser „Dansatoare odihnindu-se", cu preţul de pornire de 80.000 de lei.
Expoziţia de la Suceava este prima din ultimii 25 de ani în care Iosif Iser este prezent singur, până acum lucrările sale fiind expuse doar în expoziţii tematice, colective.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Suceava, prin Complexul Muzeal Bucovina, cu colaborarea Comunităţii Evreilor din Suceava. Anul trecut, aceleaşi instituţii au marcat Pesah-ul printr-o expoziţie Victor Brauner.