Pericol de infecţie în curtea Serviciului Judeţean de Ambulanţă, unde, ieri, puteau fi văzute câteva kilograme de deşeuri medicale, printre care tampoane îmbibate cu sânge, seringi şi ace, depozitate afară, în nişte pungi de plastic şi câteva cartoane, la dispoziţia câinilor vagabonzi din zonă. Locul se află la câţiva metri depărtare de un cartier de blocuri foarte populat, de un liceu şi de un cămin studenţesc.
Deşeurile provin de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi sunt deşeuri periculoase, contaminate biologic. Conform normelor în vigoare, acestea ar trebui depozitate într-o încăpere securizată, special amenajată, de unde să fie preluate de o firmă specializată, cu care unitatea are încheiat contract de prestări servicii, însă sunt lăsate pradă câinilor vagabonzi din zonă, care le-ar putea împrăştia cu uşurinţă, atraşi fiind de mirosul de sânge.
Managerul Daniel Martiniuc: “La revedere, sănătate şi virtute!”
Ieri, în jurul amiezii, reporterii Monitorului au intrat fără probleme în curtea SAJ şi au fotografiat deşeurile cu pricina, lăsate afară, de izbelişte, deşi au un potenţial mare de infecţie. Contactat pentru a-şi exprima poziţia vizavi de această situaţie, directorul unităţii, doctorul Daniel Martiniuc, a preferat să fie sarcastic: „Eu cu dumneavoastră nu vorbesc. La revedere, sănătate şi virtute!”.
Prin acest răspuns, şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean s-a arătat deranjat de articolul apărut în ziarul nostru vinerea trecută, care făcea referire la modul în care angajaţii din subordine au intervenit la o solicitare făcută pentru un bătrân căzut în stradă, în faţa Casei de Cultură Suceava.
De altfel, nu este pentru prima oară când directorul Martiniuc tratează cu nepăsare sau ironie problemele grave din activitatea unităţii, care îi sunt aduse la cunoştinţă de presă. Una dintre aceste situaţii este şi cea de anul trecut, în care o autosanitară de la Ambulanţa Suceava a reuşit nedorita performanţă de a răspunde după circa 30 de minute la o solicitare verbală făcută pentru un bărbat căzut în stradă, chiar la o aruncătură de băţ de locul unde îşi are sediul respectiva unitate sanitară. Întrebat de ce angajaţii din subordine - cadre medico-sanitare care se presupune că ar trebui să facă tot posibilul pentru a oferi ajutor unei persoane aflate în nevoie - nu s-au deplasat imediat la bărbatul căzut, având în vedere că acesta se afla chiar lîngă gardul unităţii, şi au aşteptat ca apelul să fie înregistrat oficial, la 112, dr. Martiniuc a ţinut să sublinieze că „populaţia are drepturi, dar şi obligaţii, cum ar fi cea de a folosi un sistem pe care România îl are implementat de cîţiva ani, şi anume Serviciul de Urgenţă 112”.
Afirmaţiile sale au fost însă contrazise ulterior de subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, care a considerat că angajaţii de la Serviciul de Ambulanţă Suceava nu şi-au făcut datoria. „Categoric, nu există nici un motiv să nu se răspundă la o solicitare verbală! Cei de la Ambulanţă au chiar obligaţia de a avea reacţie. Nu se pune în discuţie ca ambulanţa să nu meargă dacă vine cineva şi sesizează”, a fost declaraţia fermă a oficialului de la Bucureşti.
Direcţia de Sănătate Publică va demara o anchetă în acest caz
De cealaltă parte, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat ieri, prin vocea purtătorului de cuvânt, bioinginerul Adrian Popescu, că va demara o anchetă în acest caz, iar în funcţie de cele constatate va dispune măsuri.
„Conform legii, Ambulanţa trebuie să aibă o încăpere specială pentru depozitarea deşeurilor periculoase. Mâine (n.r. astăzi) vom informa colegii de la Inspecţia Sanitară pentru a merge la faţa locului, să verifice cum stau lucrurile. Oricum, în această lună, Ambulanţa intră în procesul de autorizare, ceea ce înseamnă că va fi supusă şi unui al doilea control. Vara trecută a expirat autorizaţia de funcţionare a unităţii, iar o comisie din care vor face parte şi trei specialişti din alte judeţe va verifica modul şi condiţiile în care se desfăşoară activitatea acestui serviciu, în vederea eliberării unui nou aviz. Dacă inspectorii DSP vor descoperi că depozitarea deşeurilor periculoase nu s-a făcut corect, vor da sancţiuni”, a spus Popescu.