Potrivit proiectului de contract cadru pe 2010, la fel ca şi medicii de familie, farmaciile trebuie să-şi înscrie pacienţii cronici pe o listă. Asta înseamnă că bolnavii îşi pot achiziţiona medicaţia lunară, care le-a fost prescrisă de doctori, numai de la acea unitate de profil. Pacienţii pot să-şi aleagă o altă farmacie de la care să-şi ridice tratamentul doar după ce a trecut o perioadă de şase luni. De cealaltă parte, farmaciile au obligaţia de a asigura bolnavilor care figurează pe lista lor medicaţia de care aceştia au nevoie.
Potrivit proiectului de contract cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în acest an, medicii de familie vor trebui să întocmească la rândul lor două liste diferite, una cu toţi asiguraţii şi alta cu bolnavii cronici şi tratamentul pe care aceştia îl urmează.
Medicii de familie, îngropaţi în hârtii
Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava, dr. Irina Badrajan, a apreciat că ultimele modificări din contractul cadru nu vor face decât să sporească birocraţia în detrimentul actului medical oferit populaţiei.
“Sunt nişte măsuri care vor mări teancul de hârtii pe care-l avem de făcut. Nu ştiu în ce măsură vor reuşi farmaciile să rezolve problema legată de aprovizionare şi de întocmirea listelor, dar pentru noi va însemna o raportare lunară în plus, pe lângă cele pe care le facem de obicei la CAS. După câte am înţeles eu, noi va trebui să avem o relaţie de acelaşi tip şi cu farmacia, să vedem ce pacienţi au”, a spus medicul.
Potrivit proiectului de contract cadru, în afară de lista cu pacienţii cronici, medicii de familie trebuie să depună la CAS şi o “declaraţie pe propria răspundere privind corectitudinea listei, din punct de vedere al conformităţii şi valabilităţii acesteia”.
În plus, ei sunt obligaţi să „actualizeze lista asiguraţilor care au optat pentru eliberarea medicamentelor de către farmacia respectivă, ori de câte ori apar modificări în cuprinsul acesteia, în funcţie de mişcarea lunară a asiguraţilor” şi să comunice toate aceste modificări la CAS.
Totodată, medicii de familie trebuie să „respecte dreptul asiguraţilor de a-şi schimba farmacia după expirarea a cel puţin şase luni de la data înscrierii pe lista acesteia, cu excepţia situaţiilor în care asiguraţii se mută temporar sau definitiv într-o altă localitate”.
Şi asiguraţii se vor lupta cu birocraţia
„Un medic cu 1.600 de pacienţi are circa 500 de adulţi bolnavi cronic, deci volumul de muncă va fi foarte mare”, a punctat Irina Badrajan, adăugând că de birocraţie nu vor scăpa nici asiguraţii, care, la rândul lor, vor trebui să depună o cerere de înscriere la farmacia dorită şi o alta în cazul în care vor să-şi schimbe farmacia de la care îşi ridică medicaţia.
Colegiul Judeţean al Farmaciştilor a anunţat că va formula un punct de vedere vizavi de prevederile proiectului de contract cadru după ce se va întruni pentru a-l dezbate. Totuşi, neoficial, unii farmacişti au declarat că măsurile care ar putea fi luate reprezintă o îngrădire a drepturilor farmaciilor şi pacienţilor.
( 8 mar 2010, 15:34:16
Voua nu va este rusine ? luati exemple din statele civilizate , faceti ceva uman pentruca in acest fel dati dovada ca aveti rahat in cap in loc de creier . Judecati cu capul si nu cu fundul , simplificati lucrurile si nu chinuiti oameni care deja sunt chinuiti de soarta si pe langa ei dati de lucru si altora care ar trebui sa faca ceva mai bun .