Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a aprobat amânarea la plată a unor obligaţii fiscale de aproape nouă milioane de lei (90 de miliarde de lei vechi). Directorul coordonator al DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a declarat că de la începutul anului şi până în prezent la această instituţie au fost depuse 75 de cereri pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale. Suma totală solicitată pentru amânare a fost de 8,84 milioane de lei, însă în urma verificării documentelor depuse s-a aprobat amânarea la plată pentru 8,81 milioane de lei. Ropotă a precizat că cele mai multe firme care au obţinut aceste amânări sunt din municipiul Suceava.
„De precizat că aceste cereri se depun o singură dată pentru anul 2010, iar amânarea la plată se poate acorda pentru o perioadă de la trei la şase luni”, a explicat şeful DGFP Suceava. El a precizat că odată cu obţinerea aprobării amânării plăţii obligaţiilor fiscale, DGFP Suceava suspendă şi toate procedurile de executare silită pe perioada respectivă.
Pentru a beneficia de amânări, firmele trebuie să depună garanţii
Ropotă a precizat că aprobarea amânării plăţii obligaţiilor fiscale pentru firme se face în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2009. Potrivit acestui act normativ amânarea la plată se poate solicita pentru obligaţiile fiscale datorate şi neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.
„Prevederile acestei Ordonanţe de Urgenţă sunt aplicabile numai contribuabililor corecţi, care au avut o relaţie corectă cu statul. Este vorba aici despre firmele care au depus toate declaraţiile fiscale, nu au înscrise fapte în cazierul fiscal şi pentru care nu s-a stabilit răspunderea potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei”, a mai declarat directorul DGFP Suceava.
El a mai explicat că, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de amânare la plată, firmele vor constitui garanţii sub formă de scrisori de garanţie bancară şi/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii măsurilor obligatorii.
Amânările la plată îşi pierd valabilitatea în situaţia în care firmele nu îşi achită, în cel mult 30 de zile de la scadenţă obligaţiile fiscale cu termene de plată, începând cu data emiterii deciziei de amânare. De asemenea, amânarea la plată se pierde în situaţia în care firmele nu vor constitui garanţii.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că pe perioada de valabilitate a amânării la plată, firmele datorează dobânzi, nivelul acestora fiind de 0,05 pentru fiecare zi a perioadei de amânare.