Rugăciunea la capela şcolii a devenit un obicei destul de frecvent pentru elevii şi profesorii din unele unităţi de învăţământ din judeţ.
Înfiinţarea de mici capele în incinta şcolilor a fost pusă în practică în câteva şcoli din judeţul Suceava, la iniţiativa profesorilor de religie şi a preoţilor, iar ideea a fost una pe cât se poate de benefică, declară directorii şcolilor în care funcţionează aceste mici capele de rugăciune. Dacă elevul nu mai are timp să meargă la biserică, i-a fost adusă biserica la şcoală, şi astfel, la început de program sau în pauze, elevii şi profesorii deopotrivă trec pe la biserică, aprind o lumânare şi rostesc o rugăciune.
O astfel de capelă funcţionează la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. A fost înfiinţată în anul 2004, iar la capelă slujeşte preotul Gheorghe Hostiuc, profesor de religie la Colegiul „Ştefan cel Mare”.
Capela este amplasată într-o fostă sală de clasă, situată la parterul şcolii. Directorul colegiului, Dan Popescu, a declarat că „totul a pornit de la ideea că aşa cum biserica a fost prima şcoală, am încercat să readucem locul bisericii în şcoală şi am înfiinţat capela”. Sfinţirea micului locaş de închinare a avut loc în anul 2004, iar la slujbă a fost invitat Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul.
Directorul Dan Popescu a spus că „întreaga investiţie s-a făcut cu ajutorul sponsorilor, şi este vorba despre o investiţie mare. Pictura este realizată de pictori acreditaţi de către Sfântul Sinod, nu de către pictori amatori”.
Slujbe şi duminica în biserica din şcoală
Zilnic, atât timp cât în şcoală se ţin ore, este deschisă şi capela. Profesori sau elevi, trec, înainte de ore, mai întâi pe la biserică şi apoi îşi continuă programul zilnic. Capela este deschisă şi duminică, iar Sfânta Liturghie este ţinută de preotul Gheorghe Hostiuc. La slujbă vin elevi ai şcolii, profesori, dar şi oameni care locuiesc în apropierea Colegiului „Ştefan cel Mare”.
Pentru elevi, biserica din şcoală este locul în care se retrag zilnic, preţ de câteva minute, pentru a spune o rugăciune şi a aprinde o lumânare.
„Nu am timp să ajung la biserică măcar o dată pe săptămână, dar având aici capela, găsesc o pauză în care să merg şi să mă închin”, a spus Ionuţ Ciutac, elev al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”.
În afară de capela de la „Ştefan cel Mare”, potrivit preotul Gheorghe Hostiuc, inspector şcolar pentru disciplina Religie, o capelă mai funcţionează la Colegiul Militar din Câmpulung, una la Grupul Şcolar Bivolărie, o altă capelă a fost înfiinţată la Şcoala „Sf. Andrei” din Gura Humorului şi alta la Colegiul „Mihai Eminescu”.
Toate capelele din şcolile sucevene sunt ortodoxe. Directorii de şcoli spun că participarea la slujbe este absolut opţională, iar elevii de alte religii decât cea ortodoxă fac ore de religie cu cadre didactice aparţinând cultelor lor.