Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava trebuie să aducă, în acest an, un venit lunar de un miliard de lei vechi, adică aproape 24.000 de euro. Odată cu modernizarea, care trebuie finalizată în termen de 13 luni de la demararea proiectului, cabinetele din ambulatoriu vor avea o ţintă mai ridicată, corespunzătoare aparaturii performante cu care vor fi dotate.
Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, şi directorul medical, dr. Doina Ganea Motan, au prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, structura viitorului ambulatoriu integrat şi câteva dintre aparatele care vor intra în dotarea cabinetelor.
Astfel, la parterul Spitalului de Urgenţă vor funcţiona cabinete de medicină internă, hematologie, cardiologie, dermatologie, reumatologie, neurologie, nefrologie, balneofizioterapie, pneumologie, gastroenterologie, ortopedie, urologie, ORL, chirurgie infantilă, chirurgie vasculară, chirurgie generală, oftalmologie şi neurochirurgie.
„Vor beneficia de dotări cu aparatură performantă, ceea ce va creşte foarte mult standardul de calitate al serviciilor medicale”, a declarat dr. Motan, care a mai precizat că unele dintre aparate sunt cele mai performante din spital şi că pentru toate medicii suceveni au deja competenţe pentru a le utiliza.
Printre noile echipamente de care va beneficia spitalul, prin ambulatoriu, se numără un biomicroscop, ecograf Doppler cu sonde pentru cord, rectoscop, videocolonoscop, artroscop, echipament radiologic mobil, electrocauter, baie galvanică, aparat de laserterapie, toate trusele de instrumentar necesare şi mobilier adecvat, aparate de narcoză şi reanimare etc.
Consultaţiile şi tratamentul vor fi acordate de medicii din spital
Costul aparaturii se ridică la 1,167 milioane lei, iar instalarea, montarea şi punerea în funcţiune, 3,4 milioane lei. Potrivit managerului spitalului, Vasile Rîmbu, ambulatoriul integrat se adresează atât pacienţilor din afara spitalului, cât şi celor care au fost internaţi, pe care medicii care s-au ocupat de ei îi pot urmări în continuare, după externare.
Acest compartiment al spitalului, care va trebui să fie o sursă mai importantă de venit pentru unitatea spitalicească, va fi coordonat de directorul medical, dr. Ganea-Motan, şi îşi va desfăşura activitatea în două schimburi, pentru a răspunde solicitărilor pacienţilor pe o durată cât mai mare. Consultaţiile şi tratamentul vor fi acordate de medicii din spital, după un program stabilit împreună cu directorul medical.
Valoarea totală a proiectului de modernizare a ambulatoriului Spitalului de Urgenţă este de peste un milion de euro, 4,6 milioane de lei, din care 3,79 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, din bani europeni. Iniţiator a fost directorul medical, Doina Ganea Motan, care a reuşit să convingă Consiliul Judeţean, proprietar din punct de vedere administrativ, să coordoneze acest proiect.
De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a apreciat, ieri, public, echipa de conducere de la spital, care a reuşit în ultimii ani să îmbunătăţească semnificativ cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, atât din punct de vedere al aspectului, cât şi la nivelul dotărilor şi serviciilor medicale.