O solicitare făcută ieri dimineaţă pentru un bărbat intrat în comă, în faţa Casei de Cultură, după ce a căzut şi s-a lovit cu capul de asfalt, a fost rezolvată de Ambulanţa Suceava cu întârziere, acuză martorii oculari, care spun că autosanitara a sosit după 20 de minute de la efectuarea primului apel la 112. Mai mult, la bordul maşinii care a sosit la faţa locului nu se afla nici un medic, ci doar asistenta şi şoferul.
De cealaltă parte, responsabilii de la Ambulanţă recunosc că la caz s-a deplasat doar un cadru mediu, din lipsă de personal, dar susţin că răspunsul la solicitare s-a realizat cu promptitudine.
Ieri dimineaţă, un bărbat în vârstă de 80 ani, din Suceava, venit să achiziţioneze mărţişoare de la meşterii populari de pe platoul Casei de cultură, s-a împiedicat la plecare şi a căzut, lovindu-se puternic cu capul de asfalt. La scurt timp de la incident, octogenarul a intrat în comă, iar comercianţii au chemat Salvarea prin 112, pentru a-l transporta la spital pe bătrânul plin de sânge şi aflat în stare de inconştienţă.
“Dacă e bătrân, nu înseamnă că trebuie să-l lase să moară”
“Am sunat prima oară la 10.40, iar de-atunci numai eu am dat cel puţin trei telefoane. În afară de mine au mai sunat două persoane. Le-am zis că dacă nu vine o ambulanţă mai repede le fac reclamaţie, dar mi-au spus că n-am decât. Omul deja se zbătea, se învineţea, iar soţul meu s-a dus lângă el să-l ajute, fiindcă tot înghiţea sânge şi se îneca”, spune Mioara Gheorghe.
“Ei sar furioşi şi reclamă că nu sunt plătiţi bine, dar sunt şi foarte comozi. Maşina a venit fără girofar şi sirenă, iar asistenta se mişca încet. Dacă e bătrân, nu înseamnă că trebuie să-l lase să moară”, completează o altă comerciantă, ambele femei arătând telefoanele mobile pe care aveau înregistrate orele la care făcuseră apelurile către 112.
În replică, asistenta şefă Lidia Papuc afirmă că, în ceea ce priveşte timpii de răspuns, datele prezentate de meşterii populari sunt complet eronate, în realitate autosanitara ajungând prompt la faţa locului.
“Sunt două calculatoare care pot confirma că nu s-a întârziat la solicitare”
“Ambulanţa a fost solicitată la ora 10.40, la 10.42 a plecat din staţie, iar la ora 11.08 s-a întors în curtea unităţii. Pacientul a fost înregistrat în calculatorul de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava la ora 11.01, iar aici trebuie precizat că fişa a fost întocmită după ce asistenta de pe ambulanţă a predat pacientul medicului de serviciu. Şi asta, fiindcă bolnavul se afla în stare gravă, iar la recepţie era coadă. Nu avem cum să ne ascundem fiindcă sunt două calculatoare, al nostru şi cel de la UPU, care pot confirma că nu s-a întârziat la solicitare”, spune reprezentatul Serviciului de Ambulanţă.
Lidia Papuc a adăugat că la faţa locului nu a fost trimis un medic din lipsă de personal, dar şi pentru că la momentul respectiv nu se ştia că este vorba de o urgenţă.
“În staţie erau doi medici, care lucrează pe cele două maşini de urgenţă de tip C, în condiţiile în care noi ar trebui să ne desfăşurăm activitatea cu patru, cinci doctori pe tură. Ştiam că e vorba de un pacient cu o plagă frontală, dar putea să nu fie nimic grav, doar o persoană aflată sub influenţa consumului de alcool. Dacă fiecare medic ar merge cu maşina de urgenţă la toate cazurile de acest gen n-am mai avea cu ce să ne deplasăm la accidentele rutiere cu multe victime. Numai miercuri după-amiază am înregistrat şase solicitări pentru persoane căzute în stradă sau cu intoxicaţii etanolice”, declară asistenta şefă.
Bărbatul căzut în stradă a fost internat direct la Reanimare
Ea a ţinut să precizeze că, la acest caz, ambulanţa s-a deplasat cu semnalele acustice şi luminoase puse în funcţiune, iar la faţa locului a sosit, după câteva minute, şi o a doua autosanitară.
„Şoferul a oprit sirena şi girofarul când a ajuns la caz. Întotdeauna ne deplasăm aşa la solicitări, chiar dacă lumea ne sesizează în repetate rânduri că poluăm fonic atmosfera. Am trimis şi o a doua maşină fiindcă dispecerii au înţeles că ar mai fi o persoană căzută în stradă. Noi încercăm întotdeauna să ne facem cât mai bine treaba, în ciuda faptului că ne confruntăm cu diferite lipsuri”, a completat responsabilul de la Ambulanţa Suceava.
Bătrânul căzut ieri în stradă, Vasile M., de 80 ani, a fost dus la Spitalul Suceava şi internat direct la Reanimare. Medicii au depistat că bărbatul este grav bolnav, el având o tumoră cerebrală care a provocat metastaze.
De menționat că, în oraș, o ambulanță care pleacă din stație (aflată în Suceava pe strada Scurtă), trebuie să ajungă la caz în cel mult 15 minute, în condiții normale de trafic.
( 5 mar 2010, 11:57:09
dar as propune ca toti parlamentarii sa faca acest lucru fara bani...sa fii parlamentar, deputat sau senator de placere pt ca vrei cu adevarat sa faci ceva pt tara asta....adica sa ai jobul tau de care o fi el (profesor, inginer, doctor etc) si in parlament sa fii suplimentar voluntar