Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 mar 2010 - Anul XV, nr. 51 (4342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pe bani puţini

Sucevenii cu maşini second, momiţi cu oferte de înmatriculări în Bulgaria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încă din 2008, pe şoselele din ţară, mai ales cele din Sudul ţării, se pot vedea multe maşini cu numere de înmatriculare din Bulgaria. Aparţin unor români care, ajutaţi de cei care se ocupă de această afacere, şi-au făcut actele de înmatriculare în ţara vecină, pentru a scăpa de taxele mari din România.

În Suceava maşinile înmatriculate în Bulgaria sunt încă puţine, însă ofertele celor dispuşi să-i ajute în acest sens se diversifică pe zi ce trece.

 

Pe lângă ofertele care abundă pe internet, şi la mica publicitate a ziarelor locale au apărut anunţuri prin care se oferă servicii complete în ceea ce priveşte toate formalităţile necesare pentru înmatricularea în Bulgaria a unei maşini aduse din spaţiul UE.

În mare, procedura este următoarea: maşina este înmatriculată în statul vecin, după ce tot acolo i se face inspecţia periodică şi ulterior asigurare. În acte, proprietar este trecut un cetăţean bulgar, cu care intermediarul lucrează, şi care, prin procură, oferă dreptul de folosire asupra vehiculului cetăţeanului român care a cumpărat maşina. Procura se reînnoieşte în fiecare an, proprietarul din ţară al maşinii având de făcut un singur în drum în Bulgaria în fiecare an, pentru inspecţia periodică, la 12 luni, în statul vecin, şi o nouă asigurare. Deşi pare destul de complicat, cei care se ocupă de această afacere spun că în realitate totul este extrem de simplu, iar profitul este mare.

Avantajul vine din costurile mult mai mici ale înmatriculării, dar şi în ceea ce priveşte sumele date în contul inspecţiei tehnice, asigurării şi întocmiri tuturor actelor necesare, cu precizarea foarte importantă că în statul vecin totul se face şi în timp extrem de scurt.

 

Toate formalităţile de înmatriculare plus comisionul, 500 de euro

„În cazul majorităţii tipurilor de autoturisme, în suma de 500 de euro asigur totul. Înmatriculare, asigurare, ITP, toate formalităţile. Dimineaţa la 8 mergem cu maşina în Bulgaria şi până la prânz ne întoarcem cu toata treaba făcută. Omul trebuie apoi să mai meargă o singură dată pe an în Bulgaria pentru ITP şi asigurare”, ne-a spus un bărbat din Constanţa, care îşi oferă serviciile la mica publicitate şi în Suceava. El spune că tariful poate fi ceva mai mare dacă maşina nu mai are numere roşii şi drept de circulaţie, costurile tractării fiind destul de piperate.

Bărbatul, care nu a dorit să-i fie publicat numele, spune că totul este 100% legal şi nu există nici o problemă, nici măcar în ceea ce priveşte folosirea asigurării emise de societatea din statul vecin. El ne-a mai spus că numărul de clienţi pe care îi are este foarte mare, însă, dintre aceştia, cei din Suceava pot fi număraţi pe degetele unei mâini.

 

Proprietarul maşinii, angajat pe foaie în Bulgaria pentru a-şi înmatricula maşina 

Printre cei care anunţă că înmatriculează maşini în Bulgaria am găsit şi un sucevean, care are o ofertă nouă.

„Înmatriculez maşini în Bulgaria, pe numele tău”, sună anunţul acestuia, avantajul fiind eliminarea proprietarului bulgar din actele maşinii.

„Lucrez cu o firmă din Bulgaria, prin care proprietarul maşinii obţine un contract de muncă legal acolo şi astfel obţine reşedinţă pe cinci ani. Imediat, maşina este înregistrată pe numele său şi nu mai are de a face cu nici un alt proprietar bulgar”, ne-a explicat bărbatul, care susţine că afacerea nu este ilegală şi că se profită doar de legislaţia din Bulgaria.

Nici acesta nu a dorit însă să-şi decline identitatea, sub pretextul că nu are acceptul firmei cu care lucrează.

 

Avantajele înmatriculării în Bulgaria

În cursul zilei de ieri, am stat de vorbă şi cu un sucevean care are în proprietate o maşină înmatriculată în Bulgaria. Spune că de pe urma afacerii nu a adunat decât avantaje.

„În urmă cu doi ani am înmatriculat un VW Golf cu ajutorul unei persoane din Călăraşi şi m-a costat 500 de euro, inclusiv procura la notariat şi comisionul intermediarului. Dacă aş fi făcut actele în România mă costa în jur de 1.500-2.000 de euro. Inspecţia tehnică a maşinii şi asigurarea mă costă anual încă 150 de euro, oricum mai puţin decât în România. Practic, în ţară mai trebuie să plătesc suplimentar doar rovigneta”, ne-a spus Gabriel Breabăn.

Pe lângă avantajele de cost, unii şoferii mai recurg la numerele de Bulgaria şi pentru că nu pot fi găsiţi cu uşurinţă de poliţie în baza de date, iar numerele de pe plăcuţă sunt greu de ţinut minte.  

Aceste înmatriculări sunt permise de legislaţia din comunitatea europeană, proprietarul unei astfel de maşini putând avea probleme doar dacă nu are toate actele necesare. 

O statistică a numărului de maşini din judeţ înmatriculate în Bulgaria nu există, Serviciul de Înmatriculări Suceava neavând cum să contabilizeze astfel de date, deoarece şoferii nu au nevoie de nici un fel de act de la această instituţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii cu maşini second, momiţi cu oferte de înmatriculări în Bulgaria.
 Vizualizări articol: 4016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sucevenii cu maşini second, momiţi cu oferte de înmatriculări în Bulgaria5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Remember trimis de
( 3 mar 2010, 11:10:26
Amintiti-va cine tipa sus si tare acum vreo 2 ani ca e neconstitutionala taxa de prima inmatriculare? Cine declara ca, odata ajuns la putere, va scoate aceasta taxa "aberanta"? Cine, dupa ce a ajuns la putere, a hotarat taxarea in continuare, si chiar extinderea taxei la masinile NOI?
Dupa ce va ganditi, mai adaugati la asta si nesimtirea statului roman, care permite inmatricularea unei Dacii 1300 din 1978 FARA plata taxei, iar pentru o masina straina din anul... 1995 sa spunem trebuie sa versi pe putin 500 de euro in conturile hapsanilor. De multe ori valoarea masinii e mai mica decat a taxei. Iar de comparat, spuneti voi la ce putem compara o Dacie din '95 cu un Opel Astra sau cu un VW Golf 3 din acelasi an? Siguranta? Confort? Consum?
2.   BRAVO trimis de
( 3 mar 2010, 13:20:26
Lasa ca banii pe taxa de inmatriculare ii ia bulgarii,prostii de romani respira doar gazele acestor masini.
3.   E convenabila treaba trimis de
( 3 mar 2010, 14:36:14
Am si eu nr de bulgaria si totul e ok. Acte , procura si fum in teava pentru romanii care se cred destepti de au ridicat taxa de inmatriculare. sunt fo multumit!

4.   BINE FAC trimis de
( 3 mar 2010, 15:45:45
Interesanta si varianta asta,nu stiam,sper ca anul acesta sa devin si eu '''cetatean sau muncitor'' bulgar .......decit sa le dau lor 3 900 de euro,ca atit miau cerut..pe un vw din anul 1995.......cica e de lux.....are geamuri automate....
5.   Si dupa trimis de
( 3 mar 2010, 21:59:17
pai din cate inteleg primesti rezidenta pe 5 ani si dupa acesti 5 ani ce se intampla??? are cineva ideie cat ajunge sa inmatriculezi la bulgari un motor de 3000 cmc din 02 03 aproximativ !!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei