Numărul sucevenilor care ajung în clinicile universitare pentru investigarea şi tratarea unor probleme de sănătate a scăzut în ultimul an. Aşa arată o situaţie prezentată de reprezentanţii celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, Spitalul ”Sf. Ioan cel Nou”.
Potrivit purtătorului de cuvânt, medicul urgentist Tiberiu Brădăţan, în 2009, numărul pacienţilor care au fost trimişi de la acest spital către centrele universitare s-a redus cu aproximativ 60% comparativ cu anul 2008, când au fost transferaţi în alte clinici 490 de pacienţi suceveni.
”În anul 2009, 46.982 de cazuri au fost rezolvate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar 182 de pacienţi au fost transferaţi la spitalele ieşene, reprezentând un procent de 0,39% din pacienţii pe care i-au avut medicii noştri”, a spus Brădăţan.
În ce condiţii se realizează transferul într-o clinică universitară
El a adăugat că sunt două modalităţi prin care bolnavii Spitalului Suceava pot ajunge să beneficieze de investigaţii şi tratament într-o clinică universitară, de obicei cea mai apropiată zonal. Una ar fi transferul pacienţilor care vin la Urgenţe în stare foarte gravă şi care sunt trimişi spre un spital din Iaşi, cu acordul prealabil al respectivei unităţi sanitare, dacă se constată că situaţia lor depăşeşte resursele Spitalului Suceava. O altă modalitate de transfer vizează pacienţii internaţi care suferă de o boală cronică acutizată. Este cazul bolnavilor cărora li s-a aplicat tratamentul necesar în Spitalul Suceava, dar a căror situaţie depăşeşte resursele terapeutice ale unităţii judeţene.
În 2009, la Urgenţele Spitalului Suceava au ajuns 64.000 de persoane. Anul trecut, în această unitate sanitară au fost internaţi 47.000 de bolnavi.
( 3 mar 2010, 11:23:43