Mii de cadre didactice din judeţul Suceava au de recuperat restanţe salariale neachitate, unele încă din anul 2008.
Potrivit liderului de sindicat de „Bucovina Rădăuţi”, Gheorghe Şorodoc, „la nivelul sindicatului nostru s-au terminat toate procesele care erau pe rol, la toate cele 60 de grupe sindicale”. Şorodoc a spus că este vorba despre procese pentru achitarea de salarii restante, procese pentru reducerea numărului de ore de lucru pe săptămână de la 18 la 16 ore pentru cadrele cu o vechime de 25 de ani, procese pentru plata orelor suplimentare.
Gheorghe Şorodoc a spus că „în momentul de faţă, plata diferenţelor salariale se poate face doar eşalonat, în limita a 34% din suma care trebuie achitată”. Potrivit liderului de sindicat, pe lângă aceste diferenţe salariale, cadrele didactice trebuie să mai primească şi salarii restante încă din anul 2008.
„Fiecare cadru didactic are de recuperat în jur de 2000-3000 de lei, diferenţe salariale restante”, a mai spus Gheorghe Şorodoc. Numai la nivelul sindicatului „Bucovina Rădăuţi”, restanţele salariale ale membrilor de sindicat sunt de ordinul milioanelor de lei, având în vedere faptul că fiecăruia dintre cei 2635 de dascăli afiliaţi la „Bucovina Rădăuţi” trebuie să i se achite salarii restante de 2000-3000 de lei.
Cu situaţii similare se confruntă şi cadrele didactice din Sindicatul Judeţean „Spiru Haret”. Mii de dascăli afiliaţi acestei formaţiuni sindicale aşteaptă punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti prin care aceştia îşi revendică salariile restante.
Pe de altă parte, liderii de sindicat ai cadrelor didactice spun că salariile pentru anul acesta ajung până în luna septembrie.
„Până în septembrie sunt fonduri pentru salarii. Ministerul a pus deoparte o sumă pentru cei care vor întâmpina probleme, situaţii deosebite, şi-i va ajuta dacă va fi cazul. În septembrie se vor face reducerile de posturi şi va rămâne un buget cu care vom face faţă cheltuielilor salariale”, a mai declarat Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi.