Muzeul de artă „Ion Irimescu” din Fălticeni va fi modernizat cu fonduri europene, după ce în cursul zilei de sâmbătă a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul de reabilitare a clădirii în care vor fi expuse operele sculptorului.
Finanţat prin Programul Operaţional Regional, proiectul are o valoare de aproximativ 1,4 milioane de euro, lucrările urmând să fie finalizate într-o perioadă de un an şi jumătate.
Semnarea contractului, între primarul din Fălticeni, Vasile Tofan, şi secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului Sorin Munteanu, a avut loc chiar în locuinţa în care artistul Ion Irimescu a locuit în ultimii ani de viaţă. „Nu întâmplător am vrut ca semnarea contractului să se facă pe data de 27 februarie, de ziua maestrului, chiar în apartamentul în care şi-a petrecut ultimii ani de viaţă. Şi aici, pe masa din apartament, este o hârtie pe care maestrul a scris ultimele două dorinţe. Una pentru alocarea de fonduri pentru reabilitare şi una pentru transformarea muzeului în Centru Naţional Cultural. Prima dintre aceste dorinţe suntem pe cale să o îndeplinim astăzi”, a spus Vasile Tofan.
Clădirea în care vor fi expuse lucrările sculptorului Ion Irimescu este fosta prefectură a judeţului Baia. Muzeul este închis din anul 2006, iar în momentul de faţă doar o mică parte din cele peste 500 de lucrări ale artistului pot fi văzute într-un spaţiu amenajat într-o clădire alăturată. Potrivit proiectului de reabilitare, clădirea muzeului de artă Ion Irimescu va fi modernizată în totalitate, fiind realizate lucrări de reabilitare a infrastructurii, restaurarea a aproape 1.400 de metri pătraţi de spaţii interioare şi refacerea aleilor carosabile şi pietonale.
Vasile Tofan a mai spus că, după finalizarea lucrărilor, muzeul va fi reintrodus în circuitul turistic cultural. El a subliniat că muzeul deţine cea mai mare colecţie de autor din ţară, iar Primăria Fălticeni mai intenţionează să promoveze proiecte în vederea reabilitării clădirii muzeului „Galeria oamenilor de seamă” şi a muzeului Mihail Sadoveanu. Una dintre intenţiile lui Vasile Tofan este ca aleea pietonală din Fălticeni să fie transformată în „Aleea oamenilor de seamă”, iar pe cele două margini vor fi amplasate statui ale personalităţilor originare din Fălticeni, prima statuie fiind cea a actorului Grigore Vasiliu Birlic.
„Fălticeniul reintră în circuitul cultural”
Prezent la semnarea contactului de finanţare, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că după reabilitarea muzeului de artă „Ion Irimescu”, acesta va deveni un punct de atracţie important atât pentru municipiul Fălticeni, cât şi pentru judeţul Suceava. „Aş vrea să felicit Primăria Fălticeni şi pe primarul Vasile Tofan pentru acest proiect. La această masă am stat cu maestrul Ion Irimescu. Am stat de vorbă despre ceea ce a scris pe această hârtie, în care sunt spuse ultimele dorinţe. La un moment dat, în această luptă pentru fonduri europene aproape nici eu nu mai credeam că putem să rezolvăm problema muzeului. Însă acum am o mare bucurie, pentru că în momentul de faţă am reuşit chiar de ziua patriarhului artei româneşti să semnăm un proiect care a însemnat poate chiar ultima lui dorinţă. Şi în mod sigur Fălticeniul reintră în circuitul cultural”, a spus Flutur.
La rândul său, secretarul de stat Sorin Munteanu a apreciat că dacă una dintre cele două dorinţe ale maestrului Ion Irimescu a fost realizată, transformarea muzeului în Centru Naţional Cultural se poate face tot cu ajutorul fondurilor europene.