Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava va funcţiona şi în 2010 în condiţii de austeritate bugetară, conducerea unităţii aşteptându-se chiar la o adâncire a crizei financiare.
„Din informaţiile pe care le avem, în acest an, bugetul va fi mai mic la salarii şi cheltuieli materiale. Vom fi fericiţi să avem cu ce lucra şi să ne putem desfăşura activitatea”, a spus directorul Maria Pilat, adăugând că, deocamdată, sunt bani pentru reactivi şi tichete de masă pentru donatori.
Managerul CJTS a arătat că, în 2010, nu vor fi bani nici pentru investiţii, astfel încât, spre deosebire de anii anteriori, nu se vor mai putea face nici măcar câteva mici reparaţii curente. „Până acum mai reuşeam să dăm cu var o încăpere, să igienizăm un grup sanitar, să punem nişte termopane, dar în acest an nu vom mai putea face nici atât”, a completat Maria Pilat.
570 de donatori, în februarie
În altă ordine de idei, şeful CJTS a arătat că, din punct de vedere al numărului de donatori, februarie s-a dovedit o lună bună, circa 570 de persoane trecând pragul unităţii pentru a da sânge. „Pentru o lună mică, cifra este mulţumitoare”, a spus Maria Pilat, cu precizarea că, mare parte dintre cei care s-au prezentat să dea sânge sunt studenţi, restul fiind rude sau cunoştinţe ale unor bolnavi care necesită transfuzii, precum şi donatori fidelizaţi. Un procent foarte mic este reprezentat, însă, şi de sucevenii care vin pentru prima oară la donare, din pură curiozitate.
Prezenţa bună la donare a mai umplut frigiderele unităţii, care are acum sânge suficient pentru a acoperi urgenţele, singura grupă de sânge ceva mai deficitară fiind AB. „Reuşim să onorăm toate cererile, dar cu mare dificultate, deoarece comenzile de sânge ale spitalelor se menţin în continuare la un nivel ridicat. Cel mai are consumator de sânge este Spitalul Judeţean, urmat de Spitalul Rădăuţi”, a punctat Maria Pilat.
Criteriile de donare
Potrivit normelor în vigoare, pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.
Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente grase, care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer. Intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile.