Pe 25 februarie, la Şcoala din Dolheştii Mari, foşti elevi ai lui Petru Sandovici, profesori şi elevi ai şcolii, alături de rude ale celui care este considerat „luminatorul satului” şi-au dat întâlnire pentru a-l omagia pe cel care a fost mentor pentru 38 de generaţii de elevi. Distinsul profesor Petru Sandovici ar fi împlinit pe 25 februarie 2010 venerabila vârstă de 99 de ani. În semn de recunoştinţă şi ca onorare a unei promisiuni făcute în ultimele zile de viaţă ale profesorului de o fostă elevă, a fost multiplicată cartea pe care Petru Sandovici a publicat-o într-o a doua ediţie în anul 2004. Gestul a fost făcut de fiica satului Dolheştii Mari, Maria Mitocaru, fostă Marian, care, deşi acum profesează în domeniul farmaceutic, a rămas o iubitoare a cărţilor.
„Un model de slujire a şcolii”
Şi pentru ca totul să decurgă aşa cum îi plăcea profesorului Petru Sandovici, ca la carte, întâlnirea s-a bucurat şi de un moderator, cadru didactic, în persoana directorului şcolii, profesor Georgeta Pântea.
„Un desăvârşit om al catedrei, un model de slujire a şcolii, un punct de sprijin pentru desţelenirea tinerelor vlăstare”, aşa l-a caracterizat fosta elevă pe dascălul ei. Câteva exemplare din cele o sută de cărţi au fost donate şcolii cu gândul ca „măcar o parte din elevi să aibă posibilitatea să răsfoiască această monografie, să fie mândri că aparţin acestei vetre spirituale Dolheşti”, a mai spus Maria Mitocaru. Celelalte exemplare au fost dăruite „cu toată dragostea” familiei.
Model de dascăl şi părinte
Profesorul Petru Sandovici a pus bazele mai multor grupuri vocale şi formaţii artistice cu care a participat la concursuri şi unde a obţinut premii importante. În semn de recunoştinţă pentru activitatea artistică desfăşurată, căminul cultural din Dolheştii Mari poartă numele lui Petru Sandovici.
Şi tot ca o recunoaştere a meritelor sale, la vârsta de 89 de ani i-a fost acordat titlul de „Primul cetăţean de onoare al comunei Dolheşti”.
O floare la fiecare 25 februarie
„Amintirea copilăriei, a şcolii şi dascălilor rămâne poate cea mai preţioasă agoniseală a sufletului, pe care o purtăm cu noi toată viaţa. Şi cum e firesc, mereu te regăseşti la spaţiul pe care l-a hotărât Dumnezeu să-ţi fie leagăn şi casă. Mi-aş dori să pot aduce şcolii, în fiecare an o floare, pe 25 februarie, în memoria profesorului Petru Sandovici, pe care l-am stimat, respectat şi venerat. Amintirea acestui dascăl de excepţie şi lumina pe care acesta a dăruit-o generaţiilor de elevi rămâne dincolo de timp, de cuvinte şi gesturi”, a spus Maria Mitocaru.