Situaţie jenantă pentru oamenii cu procese pe rolul Tribunalului Suceava, Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, şi care vor fi nevoiţi să aştepte şi ani de zile pentru finalizarea unor dosar. Termenele de judecată se stabilesc deja pentru lunile mai-iunie, iar în curând durata se va prelungi la o jumătate de an, probabil undeva prin septembrie.
Frâna în calea finalizării proceselor într-un termen rezonabil a apărut după ce Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit o normă de lucru pentru fiecare judecător, în funcţie de un punctaj care se stabileşte după complexitatea dosarelor. Potrivit acestor reglementări, fiecare dosar este notat cu un punctaj de la 1 la 10, iar fiecare judecător nu poate cumula anual mai mult de 3.960 de puncte. Asta înseamnă o normă de aproape 400 de puncte lunar, exceptând perioada vacanţei judecătoreşti.
În urma analizei situaţiei de la fiecare instanţă, s-a ajuns la concluzia că numărul dosarelor existente la Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ de la Tribunalul Suceava depăşeşte cu mult media de puncte stabilită pentru fiecare magistrat.
„Având în vedere această normare şi lipsa de personal, repercusiunile se vor regăsi în termenele de judecată care vor fi tot mai lungi. În cel mai scurt timp se va ajunge să dăm termene în toamnă. Această situaţie care nu ni se datorează va crea nemulţumiri în rândul justiţiabililor, iar singura cale de rezolvare este completarea schemei de personal”, a declarat Doru Bunduc, preşedintele Tribunalului Suceava.
Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, peste 3.000 de dosare în 2009
În momentul de faţă, Tribunalul Suceava lucrează cu 24 de magistraţi, dintr-un total de 35 câţi sunt prevăzuţi în organigramă. Dacă alte secţii din cadrul acestei instanţe fac faţă volumului de activitate, la Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ lucrurile sunt mai complicate. În cursul anului trecut, pe mesele judecătorilor de aici au ajuns 2.073 de dosare în contencios şi alte 1.000 în comercial, fără a mai pune la calcul cele peste 700 de dosare care privesc cazurile de faliment. Aşa se face că unii judecători au prestat muncă în echivalentul a 6.000-6.500 de puncte, adică de 1,5 ori mai mult faţă de norma stabilită de Consiliul Superior al Magistraturii.
Ce cred avocaţii suceveni
Aceste schimbări în privinţa termenelor de judecată vor crea nemulţumiri majore în rândul celor care se adresează instanţelor pentru rezolvarea unor probleme de ordin comercial sau de contencios administrativ. Avocaţii suceveni cred că fiecare parte implicată, justiţiabili şi magistraţi, are dreptate, iar rezolvarea este în mâna statului român.
„Este evident că termenele lungi vor însemna un regres pentru judecarea eficientă şi promptă a dosarelor. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere şi faptul că există o supraîncărcare a judecătorilor din cauza lipsei de personal, iar în aceste condiţii nu avem un act de justiţie de cea mai bună calitate”, a precizat avocatul Vasile Tudor.
Aceste întârzieri în soluţionarea unor dosare ar putea avea influenţe negative şi asupra mediului de afaceri.
„Această situaţie este de natură să aducă încălcare prevederilor articolului 6, paragraful 1, din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului privitoare la dreptul de a beneficia de judecarea cauzei într-un termen rezonabil. Mai mult, în litigiile comerciale, celeritatea este o condiţie esenţială, ori în această modalitate se întârzie soluţionarea cererilor cu care instanţele judecătoreşti sunt învestite, fiind de natură să afecteze serios activitatea societăţilor comerciale şi a raporturilor juridice dintre acestea. Desigur, drepturile persoanelor fizice vor fi afectate în egală măsură”, a menţionat avocatul Paul Vargan.