Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 25 feb 2010 - Anul XV, nr. 46 (4337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Casa de Cultură Suceava

Mărţişoare, ceramică, ouă încondeiate, icoane, tablouri, la Târgul Mărţişor din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava s-a deschis ieri Târgul Mărţişor în Bucovina, târg cu vânzare care va fi deschis până pe 8 Martie. Meşteri populari din Bucovina, dar şi din ţară, au venit la târgul organizat de Centrul Cultural Bucovina, secţia Centrul de Creaţie, şi Casa de Cultură Suceava, să expună mărţişoare lucrate manual, dar şi alte obiecte ornamentale, obiecte casnice, bijuterii, ouă încondeiate, turtă dulce, icoane, costume populare.

Marioara Pascaniuc a venit de la Marginea cu ceramică, oale de lut pentru fiert sarmale, vase din ceramică în care gospodinele pregătesc de Paşti cozonaci rotunzi şi înalţi, care în Moldova se numesc „babe”. „Babele” sunt umplute cu mac măcinat, fiert în lapte, în care se pun zahăr, stafide, mirodenii. O oală pentru „babe” costă, în funcţie de mărime, între 10 şi 15 lei, iar o oală pentru sarmale între 20 şi 25 de lei.

 

Ouă pictate cu ghiocei şi iepuraşi de Paşti

Mărioara Negură, din Vatra Moldoviţei, a expus la Târgul Mărţişor ouă încondeiate făcute după metoda tradiţională, dar şi ouă cu mărgele.

Tot din Vatra Moldoviţei a venit la Suceava şi Ecaterina Saghin, care a prezentat la standul ei ouă încondeiate, ouă pictate cu simboluri ale primăverii: ghiocei, iepuraşi de Paşti, care se pot achiziţiona la şase lei bucata. Femeia le-a arătat vizitatorilor şi un ou de struţ încondeiat care costă 200 de lei. Un ouă de gâscă „închistrit” de Ecaterina Saghin poate fi cumpărat cu 15 lei, iar unul de prepeliţă cu doar trei lei. 

 

Icoane şi ouă pictate cu foiţă de aur

Marcela Chivu, din Târgovişte, a expus lumânări parfumate de diferite culori, la preţuri cuprinse între trei şi cinci lei.

Elena Gheorghian realizează podoabe din mărgele. Un colier sau o brăţară poate costa între cinci şi 30 de lei. Pentru Târgul Mărţişor, Elena Gheorghian a pregătit şi mărţişoare din mărgele, care costă doi sau 2,5 lei sau mărţişoare din mătase, la 1,5 lei.

Artistul Iosif Csukat a adus la târg câteva pasteluri, picturi realizate la sfârşitul anului trecut.

„Am ales câteva tablouri în care se regăsesc florile, pentru că tot aşteptăm primăvara şi, de ce nu, un cadou foarte frumos pentru cineva drag poate fi o pictură,”, ne-a spus artistul. Lucrările sale au preţuri între 3,5 - 4,5 milioane de lei vechi.

Maria Galan, meşter popular din Rădăuţi, a venit în expoziţie cu icoane, ouă pictate cu foiţă de aur de 22 de carate, lucrate atât de ea, cât şi de copii ei, Ovidiu şi Anca, costume populare autentice, ştergare. Un costum popular complet, cu catrinţă, cămaşă, brâu, costă între patru şi şase milioane de lei vechi.  

 

Mărţişoare din plastilină, la mare căutare

Prezentă pentru prima dată la un târg de acest gen, Larisa Brînză - Gheghe, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan ce Mare”, a prezentat mărţişoare lucrate manual, cu simboluri inspirate din desene animate, note muzicale, trifoi, buburuze, la preţuri de doi, trei sau cinci lei, în funcţie de complexitatea modelului.

„M-am apucat să lucrez bijuterii din plastilină în luna noiembrie. Îmi procur materialele, respectiv plastilina de diferite culori şi accesoriile de pe un site de pe internet. După ce se ţine circa 30 de minute la cuptor, la temperaturi ridicate, plastilina se întăreşte. M-am gândit să fac şi mărţişoare, din acelaşi material, pentru că sunt de sezon”, ne-a povestit Larisa.

Cu banii pe care-i câştigă din vânzarea accesoriilor lucrate manual, Larisa îşi cumpără materiale pentru următoarele modele, dar îi mai rămân şi pentru distracţie. Mărţişoarele făcute de eleva ştefanistă au fost ieri cele mai căutate. Cei care doresc astfel de mărţişoare le pot vedea şi pe adresa de internet supercloud7.blogspot.com.

În perioada 26 februarie – 1 martie, la Iulius Mall Suceava se va deschide Târgul Mărţişorului, unde vor participa alţi creatori populari din ţară.

 

Turtă dulce de la Nicolae Ceauşescu

Pe lângă mărţişoare şi alte obiecte decorative, la târgul deschis ieri la Casa de Cultură au fost expuse şi dulciuri, acadele colorate şi turtă dulce de casă, de diferite forme, făcute de un fabricant din Curtea de Argeş, Nicolae Ceauşescu. Nicu, cum îi place să i se spună, se laudă că a vândut în toată ţara acadele şi turtă dulce făcute cu mâna lui. Tânărul Ceauşescu, în vârstă de 38 de ani, susţine că nu are nici o legătură cu fostul dictator, însă numele său i-a adus noroc în vânzări. Nicolae Ceauşescu vinde turtă dulce cu maxim şase lei bucata şi este mândru că face parte din breasla creatorilor populari autentici din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărţişoare, ceramică, ouă încondeiate, icoane, tablouri, la Târgul Mărţişor din Bucovina.
 Vizualizări articol: 1581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Mărţişoare, ceramică, ouă încondeiate, icoane, tablouri, la Târgul Mărţişor din Bucovina5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei