Şomeri după şomeri. Cam asta produce societatea românească în ultima perioadă, iar tendinţele sunt tot mai sumbre. Pe această linie se înscrie şi Romtelecom, societate care a anunţat că va renunţa la 26% din personalul care lucrează în reţea. Disponibilizările se vor resimţi şi la Suceava şi Botoşani şi vor afecta câteva zeci de persoane.
Noua decizie a Romtelecom de a trimite acasă sute de persoane la nivel naţional a stârnit indignarea sindicatelor. Mai mult, liderii de sindicat reclamă şi faptul că angajaţilor li se impun măsuri discriminatorii, un mod voalat de a-i determina să părăsească benevol societatea. Aleodor Nichifor, liderul Sindicatului Liber Independent „Bogdan Vodă” din Telecomunicaţii, care cuprinde angajaţi din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău şi Brăila, a detaliat şi motivele pentru care reducerile de personal sunt abuzive.
„Impunerea obligativităţii deţinerii permisului de conducere în condiţiile în care la angajare nu exista o asemenea cerinţă este o intenţie clară de a elimina anumiţi salariaţi. În plus, la evaluarea periodică vor fi acceptaţi doar cei care îndeplinesc toate condiţiile, ori, din punctul nostru de vedere, este o discriminare evidentă”, a declarat Aleodor Nichifor.
Ore suplimentare, neplătite de anul trecut
Acesta a mai arătat că această reducere de personal va face imposibilă activitatea societăţii în condiţii de securitate, în special în privinţa celor care muncesc la intervenţii pe ziduri sau stâlpi.
„Nu se poate lucra doar cu o singură persoană. Nici un echipament, fie el cât de modern, nu poate înlocui a doua persoană, aşa cum prevăd şi regulile de protecţie a muncii”, a explicat liderul sindicatului „Bogdan Vodă”.
O altă nemulţumire pusă pe tapet de sindicalişti este aceea că mii de ore suplimentare pe care salariaţii Romtelecom le-au petrecut la serviciu au rămas şi acum neplătite.
„Încă nu s-au plătit toate orele suplimentare din 2009 şi din ianuarie 2010. Dorim o întâlnire urgentă cu conducerea societăţii, iar dacă nu se renunţă la aceste cereri aberante vom face demersurile pentru declanşarea conflictului de muncă la nivel de Federaţie, folosind toate mijloacele de protest”, a mai adăugat Aleodor Nichifor.
Romtelecom este o societate vândută în proporţie de 54% grecilor de la OTE, care, la rândul lor, au vândut 25% din acţiunile deţinute către gigantul german Deutsche Telekom, care a preluat şi conducerea efectivă. Sindicaliştii se întreabă ce cuvânt mai are de spus statul român în această societate, care ar putea fi de interes naţional, în condiţiile în care încă deţine 46% din acţiuni.