În ciuda crizei economice şi a scăderilor salariale cu care se confruntă bugetarii, există domenii în care salariile nu doar stagnează, ci şi cresc.
Administratorul unei asociaţii de proprietari de numai şapte blocuri, din municipiul Suceava, are de săptămâna aceasta un salariu brut de 2000 de lei, după ce puţinii locatari prezenţi la Adunarea Generală a Asociaţiei au votat propunerea sa de majorare a veniturilor salariale.
Decizia a fost luată în şedinţa de luni seara a Asociaţiei T46, care are în administrare şapte blocuri turn, cu 466 de apartamente.
O creştere salarială a fost aprobată şi în cazul preşedintelui de asociaţie, Aurel Retevoiu, de la 250 la 400 de lei brut, iar în cazul administratorului, Gheorghe Aparaschivei, de la 1800 la 2000 de lei brut.
Comparativ, la cea mai mare asociaţie din Suceava, 23+27, din cartierul Obcini, care are în administrare 2400 de apartamente, salariul administratorului Laurenţiu Rotaru, stabilit anul trecut, este de doar de 1500 lei brut.
Grilă de salarizare pentru conducerea asociaţiilor de locatari
Confruntat cu această situaţie, în care la asociaţii mai mici, unde şi volumul de muncă este mai mic, salariile sunt mai mari decât la asociaţiile cu foarte multe blocuri, viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi intenţionează să lucreze la o grilă de salarizare, prin care remunerarea să se facă în funcţie de numărul de apartamente ale căror interese sunt reprezentate.
“Când vor vedea cât au de plătit lunar pentru a asigura salariile conducerii asociaţiei şi restul cheltuielilor administrative, mulţi locatari îşi vor pune mâinile în cap. Dacă oamenii şi-ar fi dat interesul să meargă la şedinţă, să vadă ce decizii se iau pentru ei, poate ar sta altfel situaţia. Dar acolo au fost doar 37 de oameni, iar cum unii administratori ştiu foarte bine cum să îşi reprezinte interesele, restul, cei care nu au fost la şedinţă, au de plătit pentru deciziile luate acolo”, a declarat Lucian Harşovschi.
În opinia sa, o grilă de salarizare, realizată în funcţie de numărul de apartamente dintr-o asociaţie, ar fi utilă atât locatarilor, care nu vor fi puşi în situaţia de a plăti sume mari pentru administrarea unei asociaţii mici, cât şi administratorilor şi preşedinţilor de asociaţie, care ar fi feriţi de excesul de zel al unor locatari, de a le da salarii mult prea mici pentru un volum foarte mare de muncă şi responsabilităţi multiple.