Chioşcurile din şcoli sunt adevărate „bombe calorice”, orele de sport ar trebui să fie permisive, iar brânza topită scoasă din programul „Laptele şi cornul”. Acestea sunt câteva din concluziile desprinse ieri, cu ocazia unei mese rotunde cu tema „Parteneri pentru sănătate:cum să investim în păstrarea sănătăţii populaţiei judeţului nostru”, găzduite de Prefectura Suceava. Manifestarea a fost organizată în cadrul proiectului naţional “Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România”, derulat în judeţ de Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Suceava, şi finanţat de Guvernul Norvegiei.
„Nu avem bani de mere, dar consumăm băuturi răcoritoare carbogazoase scumpe”
Cristina Vladu, lider de proiect, a afirmat ieri că „suntem din ce în ce mai bolnavi, banii din sistemul de sănătate nu mai ajung, iar comportamentele se modifică greu”. „Nu avem bani de mere, dar consumăm băuturi răcoritoare carbogazoase scumpe. Aceste firme au şi un marketing agresiv, în schimb noi nu ştim să vindem un comportament sănătos”, a spus Cristina Vladu, adăugând că, în opinia ei, nu doar Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică ar trebui să ia măsuri în acest sens, apreciind că „o astfel de sarcină este a societăţii ca întreg”.
Prezent la manifestare, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a opinat că o mare responsabilitate în alimentaţia copiilor o au părinţii.
„Degeaba vorbim, dacă părinţii le dau bani şi îi trimit să mănânce la fast-food”, a spus medicul, subliniind că o mare importanţă
asupra sănătăţii tinerilor o reprezintă mişcarea fizică.
„Orele de educaţie fizică sunt ocolite de elevi pentru că sunt foarte solicitante. Profesorii spun că baremele sunt impuse de minister, dar trebuie înţeles faptul că nu toţi elevii pot face performanţă. Ei trebuie doar să facă mişcare” a explicat şeful DSP Suceava.
Brânza topită din programul „Laptele şi cornul”, „total neindicată pentru copii”
Discuţiile de la masa rotundă au inclus şi chioşcurile din incinta unităţilor şcolare, care, în opinia şefului Centrului Judeţean de Diabet şi Boli Nutriţie din cadrul Spitalului Suceava, dr. Gabriela Creţeanu, sunt nişte „bombe calorice”. „În aceste chioşcuri ar trebui să existe doar iaurturi, fructe şi legume” a spus medicul.
La rândul său, dr. Daniela Cojocaru, specialist în sănătatea publică la DSP Suceava, a arătat că autorităţile centrale nu s-au consultat cu responsabilii din domeniu înainte de a implementa anumite proiecte ce vizează sănătatea copiilor. Medicul a adus drept argument programul guvernamental „Laptele şi cornul”, unde este introdusă brânza topită, aliment ce este „total neindicat pentru copii” din cauza compoziţiei.
„Nu este un produs toxic, dar nu este recomandat pentru copii. Şi, în nici un caz nu poate fi mâncat zi de zi”, a spus dr. Daniela Cojocaru.
(24 feb 2010, 11:45:22