Acuzaţii grave împotriva Părintelui Vartolomeu, cel care nu ocupă nici o funcţie oficială la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, dar în fapt conduce acest lăcaş de cult. Un sucevean, susţinut şi de doi martori, spune că i-a lăsat garanţie o icoană veche de peste 200 de ani, iar acum nu o mai poate recupera. Părintele Vartolomeu neagă acuzaţiile şi se consideră „curat”.
Dacă, iniţial, afacerea a rămas în spatele uşilor închise, de două luni totul s-a mutat la Poliţie. Viorel Gavrilovici îl acuză pe Părintele Vartolomeu de înşelăciune şi le cere poliţiştilor să-l ajute să-şi recupereze icoana pictată pe lemn pe care a lăsat-o drept gaj pe 3 mai 1999 pentru două hârtii necesare obţinerii unor vize pentru Israel.
„Am lăsat garanţie o icoană din anul 1798, pictată pe lemn, de dimensiunile 98x72, reprezentând Judecata de Apoi. Icoana era pentru a primi invitaţii de plecare în Israel, unde aveam de gând să muncim. La primirea acestor hârtii trebuia să dăm câte 2.600 de euro pentru fiecare invitaţie şi Părintele Vartolomeu se obliga să-mi dea icoana înapoi”, a declarat Viorel Gavrilovici. Bărbatul spune că a făcut şi un act, numai că Părintele Vartolomeu a refuzat să semneze hârtia pe motiv că este „faţă bisericească”.
Gavrilovici a mărturisit că în final a primit o recomandare din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor (facsimil), semnată de ÎPS Pimen, prin care a reuşit să plece în Israel.
„Domnul Gavrilovici Viorel, din Suceava, este un bun fiu al Bisericii Ortodoxe Române, cu o viaţă morală îmbunătăţită şi doreşte a vizita Locurile Sfinte din Ierusalim, Israel. Rugăm Ambasada Statului Israel să analizeze posibilitatea acordării vizei temporare de şedere în Israel”, se arată în recomandarea care are şi un număr de înregistrare datând din 22 iunie 1999.
Martori care susţin povestea lui Gavrilovici
Pentru că Părintele Vartolomeu nu a vrut să-şi pună semnătura, Viorel Gavrilovici a adus doi martori care au asistat la predarea icoanei vechi de peste 200 de ani. Cei doi bărbaţi confirmă totul şi spun că icoana era un angajament până la sosirea actelor de plecare în Israel.
„S-a făcut un act de mână cu martori, dar preotul a refuzat să semneze, deoarece era faţă bisericească. În momentul când i-a dat icoana, de faţă erau mai mult de zece persoane”, au precizat cei doi martori.
Viorel Gavrilovici a evaluat icoana la peste 300.000 de euro în acest moment şi crede că obiectul de patrimoniu a fost deja vândut. Suceveanul susţine că icoana este o moştenire de familie, din partea bunicii de pe mamă, care provine din judeţul Tulcea.
Răspunsul Arhiepiscopiei: „Clarificaţi neînţelegerile cu PC Vartolomeu Chira în duhul păcii creştine”
Întors din Israel după câteva luni, Viorel Gavrilovici s-a deplasat la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, unde a luat legătura cu părintele Vartolomeu, căruia i-a solicitat returnarea icoanei, în baza înţelegerii din 3 mai 1999. Spre surprinderea sa, Părintele Vartolomeu a negat că ar fi primit vreo icoană.
„La început s-a ascuns de mine, iar apoi mi-a spus că e în alt loc. Am fost de peste 100 de ori după icoană, dar fără nici un folos”, a mărturisit Gavrilovici. El îşi justifică întârzierea cu care a depus plângerea la Poliţie prin aceea că a sperat ca totul să se rezolve pe cale amiabilă. În acest sens, a cerut şi ajutorul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, dar răspunsul nu l-a mulţumit.
„Potrivit declaraţiei PC Părinte Vartolomeu (Vasile) Chira de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava, învinuirile aduse de dumneavoastră sunt nefondate. PC Vartolomeu (Vasile ) Chira susţine că în posesia sa nu se află nici o icoană (datată din secolul al XVIII-lea) pe care dumneavoastră susţineţi că aţi fi lăsat-o < stareţului> Mănăstirii şi nici nu ştie de existenţa unei asemenea icoane. Recomandarea noastră este să clarificaţi aceste neînţelegeri cu PC Vartolomeu Chira în duhul păcii creştine, pe cale amiabilă, iar în caz că nu ajungeţi la un rezultat mulţumitor sunteţi liber să vă adresaţi instituţiilor abilitate”, se arată în răspunsul trimis de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
Părintele Vartolomeu: „Vrea să-mi facă rău”
Părintele Vartolomeu neagă că ar fi primit o asemenea icoană, dar recunoaşte că îl cunoaşte pe Viorel Gavrilovici.
„A venit în urmă cu mai mulţi ani pentru a-l ajuta cu o recomandare către Ambasada Israelului pentru obţinerea unei vize. Apoi a venit la mine să-mi ceară nişte bani cu împrumut, dar l-am refuzat şi poate de aici a plecat nemulţumirea lui. Eu cred că vrea să-mi facă rău. Nu ştiu dacă acest om sau altcineva care e în spatele lui”, a declarat Părintele Vartolomeu.
Acesta neagă că ar fi văzut icoana la care face referire Viorel Gavrilovici şi se consideră „curat”. „Dacă mi-a dat acea icoană, de ce nu a făcut plângere atunci şi a aşteptat mai bine de zece ani?”, s-a întrebat Părintele Vartolomeu.
Poliţia a deschis un dosar penal
În baza plângerii pe care Viorel Gavrilovici a înaintat-o Poliţiei Suceava la sfârşitul anului trecut, a fost deschis un dosar penal. Inspectorul Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, a precizat că este în lucru un astfel de dosar, iar infracţiunea pentru care se derulează cercetările este de înşelăciune. Între timp, anchetatorii au făcut şi primii paşi în dosar, iar Părintele Vartolomeu a fost audiat cu privire la primirea acelei icoane.
(23 feb 2010, 11:32:44
Asta nu o mai cred! Ori a dat icoana de pomana si acu ii pare rau ori fabuleaza.
Un om normal nu ar proceda astfel!