Jalnic, cumplit, inacceptabil, sunt doar câteva dintre cuvintele rostite cu năduf de şoferii care circulă pe străzile din municipiul Suceava. Coşmarul s-a instalat în ultimele zile, după ce zăpada a început să se topească, lăsând loc unor şosele ciuruite de cratere, adesea imposibil de evitat.
Fie că vorbim de artera principală, de străzi secundare ori de alei printre blocuri, „cancerul” gropilor s-a extins cu repeziciune.
Lista cu străzile devenite impracticabile este mai lungă ca niciodată. De câteva zile şoferii de taxi au foarte multe comenzi, roind de dimineaţă până seară prin tot oraşul. Recunosc că situaţia le convine, deoarece încasările sunt foarte mari, dar spun şi că nota de plată este pe măsură, fiind imposibil ca maşinile să scape fără stricăciuni serioase pe astfel de drumuri. De altfel, după cum am putut vedea ieri în teren, pe străzile cele mai stricate puţinele maşini care mai trec sunt în majoritate taxiuri, numeroşi sucevenii lăsându-şi maşinile în parcare pentru a nu fi nevoiţi să îndure supliciul din trafic.
Gropi la tot pasul, pe artera principală a Sucevei
Într-o stare acceptabilă până în toamna anului trecut, artera principală a Sucevei, pe toată lungimea ei, de la intrarea dinspre Fălticeni şi până la ieşirea spre Botoşani, este acum într-o stare de degradare foarte avansată. Zăpada, materialele aruncate pentru topirea acesteia, cârpelile în bătaie de joc ale muncitorilor care au lucrat pe anumite porţiuni la schimbarea conductelor de apă potabilă, calitatea proastă a asfaltului înainte de venirea iernii, toate s-au adunat şi au dat ca rezultat ceea ce vedem în aceste zile pe stradă. Asfaltul din jurul tuturor sensurilor giratorii este într-o stare deplorabilă, gurile de canal care creau probleme şi înainte s-au adâncit, lângă acestea apărând şi alte gropi, iar şanţurile rămase de la lucrările efectuate zdruncină şi acestea maşinile, întregind o situaţie dezastruoasă.
Dacă până la ninsorile abundente de la finele săptămânii trecute, cea mai „bombardată” zonă era cea dintre Bazar şi sensul giratoriu de la Carrefour, în ultimele zile şoferii s-au convins că se poate şi mai rău, toate gropile părând a se fi adunat pe o porţiune de mai bine de 100 de metri, în zona Orizont, în cartierul Burdujeni.
Străzi impracticabile, adevărate uliţe desfundate
În ceea ce priveşte arterele secundare, lista cu străzile care sunt la limita impracticabilului, ori chiar sub aceasta, este extrem de lungă.
Ca să dăm doar câteva exemple, strada Zamcei, cea care traversează cartierul cu acelaşi nume, nu mai are în aceste zile nimic în comun cu o şosea, titlul de uliţă desfundată părând cel mai potrivit. Din păcate, nici măcar în zona centrală a Sucevei nu este mai bine. Strada Nicolae Bălcescu, care trece prin faţa Casei de Cultură, este, şi acesta, realmente distrusă dintr-un capăt în altul. Nici strada Mihai Viteazul nu este într-o stare bună, acest aspect fiind vizibil mai ales după ce, ieri, de pe şosea a fost îndepărtată zăpada.
Ca să ajungem până la limita cea mai de jos în ceea ce priveşte dezastrul, putem da ca exemplu strada Zorilor, cea care trece prin faţa Colegiului de Informatică şi ajunge în zona Albina şi strada Dragoş Vodă, care porneşte de lângă Liceul Ştefan cel Mare, pe lângă Modern, parţial deschisă circulaţiei.
Ieri, pe strada Zorilor, gropile adânci şi munţii de gheaţă formaţi printre acestea păreau imposibil de traversat, puţinii şoferi care încercau să circule având nevoie de mare dexteritate pentru a nu rămâne blocaţi.
Dezastrul de acum, fără echivalent în trecut
Pentru şoferi, noţiuni precum răbdare şi înţelegere nu mai există.
„Este o bătaie de joc generalizată, nu cred că s-a mai circulat vreodată în istoria recentă atât de rău. Sunt străzi care pur şi simplu ar trebui închise circulaţiei, nu mai sunt practicabile”, s-a plâns Andrei Răutu, un tânăr şofer din Suceava.
„S-au unit gropile şi acum sunt foarte, foarte mari şi greu de evitat. Când o să mă duc în service o să-mi pun mâinile în cap, deocamdată mai las să treacă timpul până la primăvară. De cinci ani, de când sunt şofer de taxi în Suceava, nu am mai întâlnit un asemenea dezastru”, ne-a spus Vasile Storociuc. Străzile Zamca, Nicolaie Bălcescu, Dragoş Vodă, Grigore Ureche şi Armenească sunt, în opinia taximetristului, cele mai stricate.
Se aşteaptă încălzirea vremii pentru intervenţii cu bitum
Viceprimaul Sucevei Lucian Harşovschi, conştient şi el de dimensiunile dezastrului, spune că administraţia locală este gata să intervină pentru readucerea şoselelor la un nivel acceptabil.
„În aceste zile, echipele de muncitori au început să lucreze pe artera principală cu plombări la rece, cu pavele. La cum se prezintă drumurile, bineînţeles că aceste intervenţii nu sunt suficiente, astfel că imediat ce temperatura o va permite, vom interveni cu bitum. Avem prinşi în buget bani suficienţi, acum aşteptăm doar să putem începe treaba”, a declarat Lucian Harşovschi, precizând că pentru a se demara lucrările este nevoie ca asfaltul să fie uscat, iar temperaturile nocturne să nu fie sub 0 grade Celsius.
Vestea proastă este că echipele de la Administraţia Domeniului Public, din cadrul Primăriei Suceava, care vor plomba străzile, sunt puţine la număr, şi nu se ştie când se va putea interveni şi pe străzile secundare, prioritară fiind artera principală.
Apoi, în acest an nu sunt programate nici un fel de lucrări de asfaltare, deoarece străzile vor fi sparte pentru efectuarea de noi lucrări pentru înlocuirea reţelelor de utilităţi.
(20 feb 2010, 11:18:20