Şuvoaie de apă revărsate din toate părţile, zăpadă clisoasă, îmbibată cu apă şi pe alocuri adevărate lacuri de acumulare, aşa arătau ieri străzile şi trotuarele Sucevei, după ce încălzirea vremii a dus la topirea mormanelor de zăpadă rămase după puternicele ninsori de la finele săptămânii trecute.
Razele soarelui şi temperaturile pozitive înregistrate ieri au dat startul transformării Sucevei într-un oraş brăzdat de pârâuri, care se revărsau în lacuri de acumulare apărute instantaneu în toate locurile în care canalizarea nu a funcţionat cum trebuie ori unde asfaltul străzii e plin de gropi imense.
Această situaţie ar fi putut fi evitată dacă mormanele de zăpadă ar fi fost cărate în afara oraşului, dar conducerea Primăriei Suceava a spus că astfel de operaţiuni, ale căror costuri au fost estimate la peste cinci miliarde de lei vechi, nu pot fi suportate din bugetul local, mai ales într-un an de criză, în care abia se găsesc bani pentru alte investiţii absolut necesare.
Trecătorii, udaţi de apa de pe acoperişul blocurilor
Ocupaţi cu ocolirea bălţilor şi mormanelor de zăpadă îmbibată cu apă, de multe ori trecătorii au fost udaţi din plin de apa revărsată de pe acoperişul blocurilor, ca de ploaie.
Astfel de situaţii penibile, în care trotuarele au devenit adevărate capcane cu apă, puteau fi lesne întâlnite în zona centrală a Sucevei, pe strada Nicolae Bălcescu, unde, din cauză că blocurile nu au o instalaţie de scurgere care să centreze apa rezultată din topirea zăpezii şi să o direcţioneze, prin burlane, către reţeaua de canalizare, toată apa se scurge în capul trecătorilor.
Mormane de zăpadă şi ţurţuri căzuţi de pe acoperişuri
Asediul apelor a fost completat cu pericolul reprezentat de mormanele de zăpadă care se prăbuşeau de pe acoperişuri, precum şi de ţurţurii de gheaţă care se desprindeau de la înălţime, punând trecătorii în pericol.
În mod normal, îndepărtarea zăpezii şi ţurţurilor de pe acoperişuri este o obligaţie a locatarilor clădirilor, dar, în numeroase cazuri, sucevenii au apelat la serviciile pompierilor, care au intervenit acolo unde astfel de operaţiuni nu puteau fi făcute fără echipament de specialitate.
(20 feb 2010, 13:14:12