Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava este asaltat, de câteva zile, de apelurile oamenilor care cer sprijin pentru îndepărtarea ţurţurilor de gheaţă de pe blocuri. Încălzirea treptată a vremii a făcut ca ţurţurii să înceapă să cadă, punând în pericol trecătorii, însă în multe situaţii pompierii s-au trezit şi cu solicitări nejustificate.
Conform evidenţelor ISU Suceava, de la debutul anului, echipajele de pompieri au avut 35 de intervenţii pentru îndepărtarea ţurţurilor, dintre care 25 în municipiul Suceava. Mare parte dintre acestea au fost efectuate în această săptămână, la blocurile din oraş şi la câteva instituţii.
În foarte multe alte situaţii, însă, apelurile cetăţenilor nu s-au dovedit justificate, pompierii fiind chemaţi să dea jos unul-doi ţurţuri care puteau fi distruşi cu uşurinţă de la un apartament de la ultimul etaj ori chiar să cureţe zăpada de pe acoperiş.
„Noi nu ne eschivăm de la situaţii de urgenţă, însă nici nu putem trimite echipaje să dea jos ţurţurii de la fiecare bloc. Îi rugăm pe locatari şi pe preşedinţii de asociaţii să încerce să-şi rezolve singuri problemele de acest gen şi numai dacă nu au cum interveni să apeleze la noi”, a declarat colonelul Dan Hoffman, prim-adjunct al inspectorul şef al ISU Suceava. El a ţinut să precizeze că pompierii intervin numai în situaţiile de urgenţă şi în nici un caz nu au în atribuţii în degajarea zăpezii de pe acoperişuri.
Întorşi din drum pentru că vecinul de la IV nu răspunde
Conform procedurilor, indiferent de intervenţie, la faţa locului se deplasează o autospecială şi cinci oameni. Îndepărtarea ţurţurilor se face cu căngi, de pe auto-scara mecanică, acolo unde aceasta poate fi folosită, ori de la un balcon de la ultimul nivel al blocului respectiv.
„De multe ori se întâmplă să nu putem interveni deoarece locatarul apartamentului din care putem îndepărta ţurţurii nu este acasă ori pur şi simplu nu ne lasă să intrăm în locuinţă. Alteori s-a întâmplat să nu putem da jos ţurţurii deoarece maşinile parcate în faţa blocului nu au putut fi mutate. De aceea, facem apel la oameni ca, atunci când ne solicită ajutorul, să se şi implice efectiv, să se asigure că avem cum interveni”, a precizat colonelul, subliniind că mesajul său nu vizează aducerea unui reproş oamenilor care cer ajutorul pompierilor, ci doar cere o mai mare implicare mai mare a acestora.
Intervenţiile pentru îndepărtarea ţurţurilor sunt efectuate gratuit de către ISU Suceava, care nu poate, conform statutului, să ofere şi servicii contra-cost.
(20 feb 2010, 13:49:10