Încă o unitate şcolară din judeţul Suceava va primi titlul de „Eco şcoală” şi „Steagul verde”, ceea ce va contribui la menţinerea Sucevei pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte numărul instituţiilor de învăţământ Eco.
Grădiniţa „Aşchiuţă” din municipiul Suceava a finalizat, ieri, programul de evaluare premergătoare obţinerii statutului de „Eco şcoală”, în prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Agenţiei de Protecţia Mediului, ai Primăriei Suceava şi ai altor instituţii care într-un fel sau altul au sprijinit implementarea acestui proiect.
Directoarea grădiniţei, Dorina Vieriu, şi coordonatoarea proiectului, Angelica Ignat, au prezentat activităţile în care au fost implicaţi copiii şi educatorii lor pentru a se califica printre instituţiile şcolare „Eco”: colectarea de hârtie şi PET-uri, curăţenia în grădiniţă, realizarea de postere cu tematica protecţia mediului, dar şi confecţionarea unor obiecte din materiale refolosibile, cu cooperarea părinţilor.
Implicarea şi entuziasmul cu care colectivul didactic al grădiniţei „Aşchiuţă” se ocupă de educaţia ecologică a copiilor a fost remarcată atât de inspectorul şcolar Tatiana Vântur, cât şi de directorul adjunct al Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, Iluţă Cocriş.
Acesta din urmă a apreciat că acţiunile educative ecologiste începute de la vârste fragede contribuie decisiv ca noua generaţie „să aibă un comportament mai prietenos faţă de mediu”.
Parada modei în costume din materiale refolosibile
Proiectul grădiniţei s-a încheiat cu o paradă a modei, în care copiii au defilat îmbrăcaţi în costume realizate din materiale refolosibile şi cu accesorii - pălării, genţi, cercei, bastoane etc - confecţionate din deşeuri. Atât oaspeţii, cât şi toţi părinţii au fost invitaţi ca în cursul zilei de vineri să viziteze expoziţia de pălării eco, realizări „de familie” părinţi-educatori-copii.
Pentru a primi titlul de Eco şcoală, o instituţie de învăţământ trebuie să deruleze pe parcursul a doi ani, înainte de evaluare, programe ecologice, să participe la proiecte de ecologie, să încheie parteneriate cu alte şcoli Eco sau cu instituţii de profil şi să-şi formeze un colectiv eco la nivelul şcolii.
În judeţul Suceava, aproape 30 de instituţii de învăţământ deţin Steagul verde.
(20 feb 2010, 15:11:32