Gheaţa formată pe Bistriţa provoacă insomnii printre oamenii care locuiesc în satele de pe cele două maluri ale râului. Încălzirea vremii şi ploile care se preconizează pentru zilele următoare pot provoca inundaţii dintre cele mai grave. Asta şi pentru că gheaţa formată are în anumite locuri peste jumătate de metru grosime, iar topirea bruscă ar putea crea blocaje naturale cu consecinţe devastatoare asupra zonelor limitrofe albiei râului Bistriţa.
Specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava spun că, deocamdată, riscurile sunt destul de mici, dar că situaţia este monitorizată permanent pentru nu apărea surprize neplăcute.
„Dacă vom avea temperaturi de peste 7 grade Celsius şi ploi care să atingă 5-10 l/mp va fi, într-adevăr, o problemă serioasă. Sperăm să nu se ajungă la aşa ceva, iar topirea gheţurilor să fie lentă”, a declarat Cristian Ruxandari, purtătorul de cuvânt al SGA Suceava.
Potrivit acestuia, pe râul Bistriţa sunt poduri de gheaţă pe aproape tot parcursul din judeţul Suceava. Excepţie fac mai multe zone, unde se înregistrează aglomerări de gheaţă şi năboi, dar şi ochiuri deschise.
Pe aceste porţiuni, straturile de gheaţă au grosimi variabile, ajungând chiar şi la 55 de cm. Zonele cu aglomerări de gheaţă, năboi şi ochiuri deschise sunt Argestru – Dorna Arini, pe o porţiune de 8,2 km, Ortoaia – Pod Rusca, pe 3 km, şi Holda – Pod Broşteni, pe 4 km lungime.
„Nu sunt depăşite cotele de atenţie, dar monitorizarea se face 24 de ore din 24 pentru a putea interveni în caz de necesitate”, a adăugat Cristian Ruxandari.