Echipele de control ale Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava trimise în ultimele două zile pe străzile municipiului Suceava, după numeroasele semnale privind numărul mare de câini otrăviţi, nu au găsit nici măcar un animal mort, astfel încât, cel puţin pentru moment, nu se poate stabili ce fel de otravă s-a pus pentru stârpirea acestora.
Doctorul Petrea Dulghru, şeful DSVSA Suceava, a explicat că a primit şi el sesizări privind cazuri de otrăvire, însă acţiunile de acest gen par să fi fost stopate definitiv de marţi.
Iubitorii de animale, rugaţi să vină cu sesizări prompte
„În zilele în care şi în presă s-au prezentat cazuri de otrăvire, un singur cetăţean a venit la sediul instituţiei noastre cu un câine mort pentru analize, însă nu am putut face nimic deoarece el nu a vrut să înregistreze oficial o sesizare. Am mers în teren şi ieri şi astăzi (n.r. miercuri şi joi), mai întâi singuri şi apoi cu reprezentanţii Pro Anima, însă nu am găsit absolut nimic. Îi rog pe iubitorii de animale şi pe reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a acestora să ne sesizeze la timp astfel de cazuri şi să se implice efectiv, pentru a putea face o anchetă”, a precizat Dulgheru.
Doina Cocriş, preşedinta Asociaţiei „Pro Anima”, a precizat că nu are nimic de reproşat autorităţii sanitar-veterinare, în ultimele două zile nici pe adresa asociaţiei neexistând semnale de noi cazuri de otrăvire.
„Se pare că cel sau cei care au pus otravă prin oraş s-au speriat, deoarece cazul a fost amplu mediatizat şi noi am depus reclamaţii la poliţie”, a declarat aceasta.
Preşedinta Pro Anima susţine că otrăvirea nu răreşte numărul de câini
Doina Cocriş susţine că otrăvirea nu răreşte numărul de câini din Suceava, ci, din contră, îl poate mări, teritoriile celor omorâţi fiind imediat ocupate de câini veniţi din afara oraşului, care în mod normal ar fi fost alungaţi de primii.
Câinii comunitari din Suceava au început să fie otrăviţi de vinerea trecută, conform reprezentanţilor Pro Anima numai marţi, 16 febaruie, când s-au înregistrat ultimele cazuri, fiind găsiţi zeci de câini morţi.
Aceştia vorbesc de o otravă care nu a mai fost folosită în Suceava, foarte puternică, argumentul adus în aceste sens fiind că nici unul dintre câinii otrăviţi, duşi la veterinar, nu a putut fi salvat.
Opinia publică din Suceava este împărţită în două tabere în ceea ce priveşte această problema câinilor vagabonzi, pe de o parte iubitorii de animale înfierând aceste gesturi, iar de cealaltă parte numeroşi suceveni tolerând gestul, ori chiar încurajându-l, deoarece sunt foarte deranjaţi de prezenţa pe străzi a patrupedelor.
(19 feb 2010, 12:07:56