Mii de suceveni şi-au dat seama ieri că la robinete nu le mai curge apă caldă, fiind debranşaţi de Termica, chiar dacă mulţi dintre ei sunt cu plăţile la zi. Acest lucru li s-a întâmplat sucevenilor care fac parte din asociaţii care au datorii mai vechi de un an la societatea de termoficare a oraşului, unde, după ce au fost trimise somaţii repetate de plată, nu au fost făcute plăţi care să acopere cât de cât sumele restante.
Ieri dimineaţă, în această situaţie dificilă se aflau nouă asociaţii de proprietari din Suceava: Asociaţia T3, Asociaţia 49 Castor, Asociaţia Cămin FACOS, Asociaţia 31 Eroilor, Asociaţia 59, Asociaţia 58, Asociaţia 41, Asociaţia I.V.Viteazu şi Asociaţia 15 STIMAS.
În cazul unora dintre aceste asociaţii, după achitarea parţială a datoriilor, în ultimul moment, procedura de debranşare a fost stopată, temporar, pentru că, dacă nu vor fi înregistrate noi plăţi, în martie vor fi din nou debranşate: Asociaţia 59, Asociaţia 58, Asociaţia 41, Asociaţia 15 STIMAS şi Asociaţia T3.
De exemplu, în cazul asociaţiei T3, oprirea furnizării apei calde, ieri dimineaţă, a creat noi probleme, pentru că deşi ieri s-a făcut o plată cu care s-a ajuns cu datoriile la nivelul lunii martie 2009, o serie de robinete s-au defectat, reluarea furnizării apei calde fiind mai greu de pus în practică la o parte din blocuri.
Cei cu plăţile la zi, debranşaţi laolaltă cu rău-platnicii
Campania de debranşare a datornicilor, demarată ieri, îi afectează şi pe sucevenii care sunt cu plăţile la zi, pentru că, în loc să debranşeze blocurile şi scările de bloc cu cele mai mari datorii, cum se făcea până acum, Termica a luat decizia de a sista serviciile furnizate la nivelul întregii asociaţii de proprietari.
Astfel, pentru datoriile acumulate de câteva blocuri, se pot trezi fără apă caldă, ori chiar şi fără căldură, toate blocurile din respectiva asociaţie, indiferent dacă sunt blocuri în care toţi locatarii sunt cu plăţile la zi.
“Am fost nevoiţi să luăm această măsură drastică, pentru că situaţia Termicii este deja disperată. Asociaţiile care au fost avertizate că le va fi oprită apa caldă au datorii mai vechi de un an. Le-am dat somaţii peste somaţii, am făcut tot felul de eşalonări de plată, care nu au fost respectate, dar plăţile au întârziat să apară. Care alt furnizor de utilităţi aşteaptă mai bine de un an să primească banii pentru serviciile furnizate? Avem datorii de 280 de miliarde de lei vechi numai pentru cărbunele ars în această iarnă, iar asociaţiile, în loc să adune bani să plătească facturile restante, nu îşi fac treaba, iar în cazul unora dintre ele, ţin banii în bancă, să obţină dobânzi, în loc să plătească să nu rămână oamenii fără apă caldă şi căldură”, a spus Constantin Plăcintă, care a precizat că una din asociaţiile la care a fost stopată procedura de debranşare a venit abia ieri să plătească, cu un depozit bancar, care demonstra clar că banii erau în cont, dar nu erau daţi mai departe furnizorilor de utilităţi.
Directorul Termica i-a sfătuit pe sucevenii din blocurile fără datorii să se rupă de asociaţiile rău-platnice şi să înfiinţeze noi asociaţii, dacă nu vor să rămână fără apă caldă şi căldură, din cauza celor care nu plătesc, pentru că de acum înainte debranşările nu se mai fac la nivel de bloc şi scară de bloc, ci pe întreaga asociaţie, conform contractului pe care îl au acestea cu furnizorii de utilităţi.
“Eforturile noastre de a opri furnizarea agentului termic doar la blocurile de rău-platnici s-au dovedit a fi de cele mai multe ori inutile. Cei de acolo tot nu au plătit, datoriile lor nu au scăzut, ba mai mult, în multe cazuri, s-au rebranşat ilegal, consumând fără a mai plăti. Să opreşti doar un bloc sau o scară de bloc implică nişte costuri foarte mari, multă muncă, o mulţime de probleme de ordin tehnic, pentru ca în cele din urmă să vezi că nu s-a rezolvat nimic şi cei de acolo tot nu plătesc, aşa cum au făcut şi până atunci, ci tot produc noi şi noi datorii. Cum asociaţia nu poate scăpa de ei, cei care sunt bun-platnici nu au decât să iasă ei din asociaţiile respective”, a explicat Constantin Plăcintă motivele pentru care s-a schimbat modalitatea de debranşare a asociaţiilor cu datorii.
(18 feb 2010, 11:38:14