Medicul neurolog Ioan Miheţiu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, este acuzat de neglijenţă de familia unei paciente pe care a îngrijit-o şi care a intrat ulterior în moarte clinică.
Rudele sunt nemulţumite de faptul că bolnava, Mariana Tîşcă, de 51 ani, din Vatra Dornei, internată de miercurea trecută în Spitalul Judeţean de Urgenţă, în secţia Neurologie, a fost investigată la două zile după ce starea ei s-a agravat, iar transferul la clinica din Iaşi a fost realizat cu o întârziere de câteva ore.
De cealaltă parte, doctorul Ioan Miheţiu susţine că pacienta a fost îngrijită corect şi la timp, iar transportul către clinica universitară s-a făcut imediat ce a fost disponibilă o autosanitară cu medic.
Rudele: „A ajuns la Iaşi în moarte clinică”
Mariana Tîşcă a fost spitalizată la Suceava în seara zilei de miercuri, 10 februarie, în urma unui atac cerebral. Rudele femeii susţin că starea ei s-ar fi agravat sâmbătă, 13 februarie, când pacienta a făcut o hemoragie cerebrală masivă, din cauza căreia a intrat în comă profundă.
„Joi, la o zi după ce am internat-o, am vorbit cu doctorul Miheţiu, care mi-a zis să stau liniştit, că nu este ceva grav. Luni, la ora 10.00, când m-am dus din nou la spital, am găsit-o în pat, în comă, iar acelaşi medic mi-a spus că sâmbătă a făcut o explozie cerebrală şi că trebuie operată la Iaşi. A vorbit cu asistenta să-i facă transferul, însă ambulanţa a sosit la ora 13.00, pentru ca de-abia la ora 14.00 să fie gata de plecare. Între timp, l-am rugat pe doctorul Miheţiu să urgenteze transferul, dar m-a scos afară din cabinet, zicându-mi că ştie el ce să facă. Mă întreb de ce au aşteptat până luni să îi facă o altă tomografie şi de ce, dacă era în comă de gradul IV-V, aşa cum mi-a zis medicul, nu a fost dusă în terapie intensivă până la momentul transferului? Când a ajuns la Iaşi, starea ei era şi mai gravă, iar medicii au spus că nu mai are nici o şansă de supravieţuire, că este în moarte clinică”, spune Petrică Tîşcă, fiul pacientei.
Apărarea construită de medic
În replică, neurologul Ioan Miheţiu susţine că starea femeii s-a agravat de fapt luni, când a şi fost trimisă la Iaşi, arătând că până la transfer bolnava a beneficiat de toate investigaţiile şi tratamentul de care avea nevoie.
„Pacienta s-a prezentat la spital cu un mic deficit motor pe partea stângă. Eu le-am spus rudelor că bolnava nu este prea bine, dar la momentul respectiv ea nu era nici în comă şi nici paralizată. În comă a intrat luni, în jurul orei 08.15, când am trimis-o pentru a doua oară la tomograf. Eu făceam acest lucru oricum, chiar dacă starea ei nu se agrava atât de tare, fiindcă nu eram mulţumit de evoluţia ei. După ce tomografia a confirmat că este vorba de o explozie pe vas, cu paralizie, bolnava a fost văzută şi de un neurochirurg, după care s-a decis internarea la Iaşi. Transferul a durat mai mult fiindcă era o ambulanţă liberă, dar nu şi un medic. Până la externare, pacientei i s-au făcut perfuzii şi tot ce era necesar”, a spus neurologul Ioan Miheţiu.
Petrică Tîcşă declară că va analiza împreună cu ceilalţi membri ai familiei oportunitatea de a-l reclama pe dr. Ioan Miheţiu la Colegiul Medicilor Suceava, apreciind că şansele de a beneficia de o anchetă corectă sunt nule, în condiţiile în care acesta se află la conducerea respectivei organizaţii profesionale.
(18 feb 2010, 13:08:03
Un alt aspect ar fi proasta colaborare intre sectii. De ce pacienta trebuia transferata la Iasi si sa piarda timp atata timp cat la Suceava exista serviciu de neurochirurgie?