Aspecte jenante de câteva zile la Palatul de Justiţie din Suceava. Lucrările de reabilitare a clădirii, încheiate în urmă cu mai puţin de trei ani, s-au dovedit a fi o bătaie de joc generalizată. Ninsorile de sâmbătă şi creşterea ulterioară a temperaturilor a făcut ca mai multe birouri de la etajul doi să se transforme în peşteri susurătoare.
Pentru că în weekend nu s-a lucrat, nimeni nu a observat ce se petrece decât abia luni dimineaţă. În mai multe birouri apa s-a infiltrat prin tavan şi curgea ca de la cişmea, iar bucăţi de tavan erau căzute pe mobilier şi calculatoare. Au fost afectate în special birourile unde-şi desfăşoară activitatea grefierii de la Curtea de Apel şi de la Judecătoria Suceava. Apa nu a făcut distincţie prea tare şi nu „l-a iertat” nici pe vicepreşedintele Judecătoriei Suceava, al cărui birou fusese „pictat” pe o suprafaţă destul de mare.
Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hîncu, şi-a exprimat indignarea vizavi de calitatea lucrărilor recepţionate în iulie 2007.
„Chiar dacă au fost condiţii meteorologice destul de dificile, nu existau motive să se ajungă la o astfel de situaţie, iar lucrările să cedeze. Nu ştiu dacă este vina proiectantului sau a constructorului, dar cert este că s-a făcut treabă de mântuială. Am fost nevoiţi să mutăm oameni, mobilier şi aparatură, dar situaţia putea fi mult mai gravă”, a declarat Cezar Hîncu.
Pentru că perioada de garanţie se întinde pe trei ani, muncitorii firmei constructoare au început să repare stricăciunile provocate de apa care s-a infiltrat din podul clădirii în urma precipitaţiilor de sâmbătă.
Lucrările de renovare au durat cinci ani
Reabilitarea clădirii Palatului de Justiţie din Suceava, locul unde-şi desfăşoară activitatea trei instanţe din judeţ, Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel, a fost finalizată în iulie 2007. La acea vreme, arhitectul Viorel Blanari, reprezentantul Direcţiei de Cultură Suceava, membru în Comisia de Recepţie a Palatului de Justiţie, spunea: „E o bijuterie arhitectonică redată patrimoniului cultural”.
Lucrările s-au întins pe o perioadă de cinci ani, iar costul total decontat de statul român pentru acest proiect s-a ridicat la 110 miliarde de lei vechi.
(18 feb 2010, 20:42:32